Stijn Schaars zal komende zomer op het WK in Brazilië definitief niet tot de selectie van Oranje behoren.

De middenvelder van PSV werd maandag niet opgeroepen voor de trainingsstage voor eredivisiespelers in Hoenderloo. Hij sluit uit dat hij in een later stadium nog zal aansluiten bij Oranje.

"Ik denk aan de lange termijn. Het belangrijkste is nu fit worden. Natuurlijk had ik graag een WK meegemaakt, maar je kunt hoog of laag springen, als je lichaam je in de steek laat, dan houdt het op", aldus Schaars dinsdag in De Telegraaf.

Schaars heeft al enkele weken last van zijn knie, waardoor hij de laatste weken niet speelde bij PSV. "En in samenspraak met de dokter van Oranje en de clubarts van PSV ben ik nu tot deze beslissing gekomen."

Voorbereiding

De 30-jarige Schaars behoorde op het WK 2010 en het EK 2012 wel tot de Oranje-selectie, al kreeg hij destijds geen speelminuten. Hij denkt op 25 juni fit aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen met PSV te kunnen beginnen. 

Met rust en behandelingen hoopt de 21-voudig international dat de knieblessure verholpen wordt, maar op de achtergrond is operatief ingrijpen ook een optie.

Schaars is al de tweede middenvelder van Oranje die geblesseerd afhaakt voor het WK. In maart scheurde Kevin Strootman zijn kruisband af in een wedstrijd van zijn club AS Roma.

Overzicht: Spelers die het WK missen door een blessure

Overzicht: Het Oranje-paspoort van de 20 'stagespelers'