Oranje treft deze zomer op het WK Spanje in het eerste groepsduel. De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque is op zijn hoede voor de ploeg van Louis van Gaal.

"Nederland heeft een school die we moeten respecteren en een selectie met een bepaalde stijl", aldus Del Bosque tegen de NOS.

Vier jaar geleden was Spanje in de finale in Zuid-Afrika na verlenging nog te sterk voor Oranje. Del Bosque weet dat er in vier jaar veel veranderd is, maar ziet ook gelijkenissen.

"De ploeg heeft een aantal oudere spelers bewaard die nog steeds op topniveau zijn. Het is de ploeg die we in de voorbereiding het meest hebben bekeken."

Van Gaal

Over Van Gaal is Del Bosque louter positief. De Spanjaard spreekt de keuzeheer van Oranje niet veel, maar ziet hem als geschikte coach voor Manchester United. Van Gaal is op Old Trafford topkandidaat voor de vacante managerspositie.

"Hij is een van de mensen die iets uitstraalt en overal zou kunnen werken", aldus Del Bosque. "Ik mag hem wel. Het is een man met ervaring en capaciteiten."

Nederland en Spanje, die elkaar op 13 juni in Salvador treffen, zijn op het WK in Brazilië in de poule ook veroordeeld tot Chili en Australië.