De KNSB heeft Geert Kuiper aangesteld als nieuwe bondscoach van de ploegenachtervolging.

Dat meldt de schaatsbond maandag. Kuiper, die de afgelopen veertien jaar trainer was bij TVM, volgt Arie Koops op.

De 53-jarige oud-sprinter tekent een contract tot de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang. Naast de ploegenachtervolging zal hij ook leiding geven aan het nieuwe onderdeel mass start. In februari volgend jaar staat dat onderdeel voor het eerst op het programma bij de WK afstanden.

Kuiper is verheugd met zijn nieuwe functie. "Ik heb enorm veel zin in deze klus. Op de Team Pursuit zijn we top off the world en dat willen we natuurlijk blijven", aldus de Fries, die volgende maand begint bij de KNSB.

"Bij de mass start zal nog veel te ontdekken en ontwikkelen zijn. Inclusief de opzet van een landelijke competitie voor de Mass Start zijn dat mooie uitdagingen."

Goud

Onder leiding van Koops won Nederland in februari zowel bij de mannen als bij de vrouwen goud op de Spelen in Sotsji.

Het was al langer bekend dat Koops stopt als bondscoach, omdat hij zich weer volledig gaat bezighouden met zijn primaire functie van directreur sport bij de KNSB. Hij is blij met de aanstelling van Kuiper als zijn opvolger.

"Geert neemt enorm veel ervaring op de langebaan en het marathonschaatsen mee, zowel als schaatser en als coach", aldus Koops. 

"We willen als KNSB namelijk niet alleen de nummer één blijven op de ploegenachtervolging, maar ook de mass start serieus oppakken. We hebben weliswaar een enorme marathoncultuur in Nederland, maar je zag al tijdens de World Cups afgelopen jaar dat de overwinning in de mass start niet vanzelfsprekend is."