Igor Sijsling hoopt na zijn breuk met Michel Koning zo snel mogelijk een nieuwe coach aan te stellen. De Amsterdammer zet momenteel zijn opties op een rijtje.

"Ik heb al een paar gesprekken gehad, maar die waren vooral verkennend. In principe wil ik wel weer een Nederlander", aldus Sijsling (26), die eerder lange tijd met de Spanjaard Joaquin Muñoz werkte, in gesprek met NU.nl.

Het bevalt de nummer 59 van de wereld momenteel wel dat hij even zonder coach door het leven gaat. "Het voelt als een frisse start, al wil ik niet te lang alleen blijven. Daarom heb ik hier en daar al wat coaches gepolst."

Sijsling won afgelopen weekend bij de kwalificaties van het Masters-toernooi in Madrid dan ook zijn eerste twee partijen in bijna twee maanden tijd. "Ik ben blij dat de beslissing nu goed uitvalt. Het is even anders, maar de nieuwe vibe is goed."

Pittige relatie

De beslissing om al na ruim vier maanden te stoppen met Koning was logisch volgens Sijsling. "We zouden sowieso maar zes maanden samenwerken, dus hij was al bezig om iets anders te zoeken. Met het oog op de toekomst leek het me beter om er nu al mee op te houden."

"Ik was eigenlijk helemaal niet ontevreden over de samenwerking. Het ging goed met mijn spel, al verzuimde ik de afgelopen weken te winnen. Koning speelde daar een veelomvattende rol in, maar ik wist van tevoren welke weg ik insloeg."

Robin Haase, naast Sijsling de enige andere Nederlander in de top honderd, heeft momenteel ook geen coach. "Dat is puur toeval. Het is gewoon moeilijk om lang bij een coach te blijven. Je reist altijd samen en ziet elkaar heel veel. Het is een pittige relatie."

Constanter

Ondanks zijn reeks van zeven nederlagen in ATP-toernooien na zijn knappe halve finaleplaats in Rotterdam heeft Sijsling niet echt in de put gezeten. "Natuurlijk was het vertrouwen een beetje weg, maar dat kan ook heel snel weer terugkomen. Het gaat soms hard in deze sport."

Het zorgt er wel voor dat Sijsling een beetje baalt van zijn seizoen tot nu toe. "Als ik echt die stap naar de top vijftig wil maken, moet ik constanter worden. Ik heb één heel goede uitschieter gehad, maar over het algemeen ben ik niet echt tevreden."

In het gravelseizoen zou Sijsling die stap al kunnen maken, maar hij heeft een halve finaleplaats in Düsseldorf en een tweede ronde op Roland Garros te verdedigen. "Op gravel ben ik altijd ietsje minder, maar ik heb hier twee goede potjes gespeeld. Nu begint alleen het echte werk pas."