Juventus is zondag zonder zelf te spelen voor de derde keer op rij kampioen van Italië geworden. De club uit Turijn profiteerde van de 4-1 nederlaag van nummer twee AS Roma bij hekkensluiter Catania.

Het is de dertigste titel voor Juventus, dat de kampioenschappen van 2005 en 2006 afgenomen zag worden door een omkoopschandaal. Zelf telt 'De Oude Dame' die landstitels wel mee in de clubhistorie.

De triomf betekent dat de langdurig geblesseerde Kevin Strootman definitief de titel misloopt met AS Roma terwijl de club het seizoen nog flitsend startte met tien competitiezeges op rij.

Daarna nam Juventus de koppositie over en stond die niet meer af. De kampioen heeft acht punten voorsprong op Roma, dat nog twee duels moet spelen. Juventus zal de titel maandag vieren in de thuiswedstrijd tegen Atalanta.

Totti

Roma stelde flink teleur in de uitwedstrijd tegen het nietige Catania, dat de hoop op handhaving levende hield. De eilandbewoners van Sicilië stonden binnen 35 minuten met 2-0 voor via twee treffers van Mariano Julio Izco.

Clubicoon Francesco Totti deed nog iets terug namens de Romeinen, maar Gonzalo Bergessio en Pablo Barrientos beslisten het duel vervolgens. Catania moet in de laatste twee wedstrijden nog twee punten goedmaken op nummer zeventien Bologna.

Livorno staat nu laatste na de doelpuntrijke nederlaag bij Udinese: 5-3. Parma en Torino strijden in de subtop nog om de felbegeerde zesde plaats die recht geeft op Europees voetbal Beide teams wonnen: Parma versloeg Sampdoria met 2-0 en Torino, dat een punt voor staat, won met 1-0 bij Chievo Verona.

Opsteker

Voor Juventus is de titel een welkome opsteker in een zware week. Het elftal van trainer Antonio Conte liep donderdag de Europa League-finale in eigen stadion mis. Benfica was over twee wedstrijden te sterk.

Juventus verzamelde in de Serie A liefst 93 punten in 35 wedstrijden en verloor slechts twee keer. In de afgelopen twee seizoenen waren respectievelijk 84 en 87 punten genoeg.

Het is voor de eerste keer dat er een derde ster, eentje per tien landstitels, zal prijken op een shirt van een Italiaanse club.