Igor Sijsling heeft zich zondag voor het eerst in zijn carrière geplaatst voor het hoofdschema van het prestigieuze Masters-toernooi in Madrid.

De Amsterdammer had in de tweede kwalificatieronde bijna anderhalf uur en drie sets nodig om zich te ontdoen van Thomaz Bellucci uit Brazilië: 6-2, 3-6 en 6-3.

Sijsling wist in de eerste kwalificatieronde al te winnen van de Fransman Adrian Mannarino. Dat betekende zijn eerste zege in bijna twee maanden tijd.

De nummer 58 van de wereld speelt zonder coach op het Spaanse gravel. Sijsling maakte deze week bekend dat Michel Koning hem niet langer begeleidt.

Robin Haase was op basis van zijn 43e plaats op de ATP-ranking al rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi. De Hagenaar treft de Fin Jarkko Nieminen in de eerste ronde.

Djokovic

Nog voor het hoofdtoernooi in Madrid begon, haakte de eerste titelkandidaat al af. Novak Djokovic heeft te veel last van een polsblessure om op de baan te verschijnen.

"Ik heb er alles aan gedaan om te spelen in Madrid, maar helaas heb ik opnieuw last gekregen'', aldus de nummer twee van de wereld, die de blessure onlangs opliep in Monte Carlo. Djokovic hoopt volgende week in Rome weer te spelen.

Sjarapova

Bij de vrouwen kwamen de topspeelsters zondag al aan bod. De als achtste geplaatste Maria Sjarapova plaatste zich eenvoudig voor de tweede ronde door de Tsjechische Klara Koukalova met 6-1 en 6-2 te verslaan.

Petra Kvitova had meer moeite om haar partij te winnen. De Tsjechische nummer vijf van de plaatsingslijst liet zich bijna verrassen door de Roemeense Sorana Cirstea: 6-1, 5-7, 7-6 (4). De partij nam bijna tweeënhalf uur in beslag.