Christopher Froome heeft zondag de Ronde van Romandië gewonnen. De Tourwinnaar was ook de snelste in de afsluitende tijdrit. In de Ronde van Turkije werd Adam Yates gehuldigd als eindwinnaar.

De laatste etappe ging over 121 kilometer in en rondom de Turkse hoofdstad. Na een korte aanloop van dertig kilometer legde het peloton nog acht plaatselijke ronden af.

In een hectische finale vochten de diverse sprinttreintjes om de ritzege. Met name Cannondale, met Elia Viviani, en Omega Pharma-Quickstep, met Cavendish, hielden op tien kilometer voor de finish het tempo hoog. 

Orica-Greenedge en Lotto-Belisol namen het stokje over, maar hun treintjes bleken in de laatste kilometers niet bestand tegen het geweld van de ploeggenoten van Cavendish. De Brit werd in een zetel naar de finishlijn gebracht en maakte het af in de laatste tweehonderd meter.

Viviani probeerde in de allerlaatste meters nog langszij te komen, maar de winnaar van de vorige twee sprints kwam niet verder dan een tweede plaats. Theo Bos was met een zesde plaats de beste Nederlander.

Vertrouwen

"Het team heeft de hele week fantastisch voor mij gereden. Ik wilde op 250 meter aangaan, maar mijn laatste man reed nog zo hard dat ik kon wachten" zegt Cavendish na zijn vierde overwinning in acht dagen. 

"Ik had wat last van blessures in het begin van het seizoen, maar deze week ben ik weer helemaal teruggekomen. Dit geeft mij veel vertrouwen voor de grotere doelen later dit seizoen."

Eindzege

De eindzege van Yates kwam geen moment echt in gevaar. De nummer twee Rein Taaramäe, die op slechts 1 seconde stond, leek in de slotfase met een aanval de minimale achterstand nog goed te willen maken. Hij kwam echter niet los van het peloton. 

De pas 21-jarige Austaliër bemachtigde vrijdag de leiderstrui door de bergetappe naar Selcuk te winnen.

Bos teleurgesteld na Ronde van Turkije zonder ritzege