PSV heeft zich zaterdagavond door een 2-0 zege op NAC Breda rechtstreeks geplaatst voor de voorronde van de Europa League.

De Eindhovenaren hielden dankzij doelpunten van Memphis Depay en Jeffrey Bruma de felbegeerde vierde plaats in de eredivisie vast.

Door de winst van PSV zijn sc Heerenveen en Vitesse veroordeeld tot de play-offs om het laatste Europese ticket. De Friezen spelen in de eerste ronde tegen AZ. Vitesse treft FC Groningen. 

Heerenveen won zaterdag in Waalwijk overtuigend met 3-0 van RKC. De Brabanders moeten daardoor de nacompetitie in om degradatie naar de Jupiler League te voorkomen.

Vitesse zette de teleurstellende trend van de laatste weken voort door met 2-1 te verliezen bij FC Utrecht, dat afscheid nam van coach Jan Wouters in de Galgenwaard.

Plichtmatig

PSV stroomt eind juli in tijdens de derde voorronde van de Europa League. De club is sinds 1974 al jaarlijks Europees actief. Het resultaat is goed nieuws voor de internationals van de club die zich vanaf volgende week gaan voorbereiden op het WK en totaal niet zaten te wachten op de play-offs.

Onder toeziend oog van de herstellende hoofdtrainer Phillip Cocu, die op de tribune van het Philips Stadion naast zijn adviseur Guus Hiddink zat, verzuimde PSV om de teleurgestelde fans na een dramatisch seizoen nog een beetje te verwennen. 

Na de vroege openingstreffer van Depay, op aangeven van Jorrit Hendrix, speelde de thuisclub de wedstrijd plichtmatig en ongeïnspireerd uit. Tot onvrede van het publiek, dat na het zesde seizoen op rij zonder landstitel inmiddels een grondige schoonmaak op bestuursniveau eist.

De PSV-fans konden in de tweede helft alleen nog juichen toen Bruma uit een hoekschop van Depay voor de 2-0 zorgde. NAC geloofde het verder ook wel, in de wetenschap dat concurrent RKC kansloos was tegen Heerenveen. Daardoor blijft de ploeg uit Breda net boven de degradatiestreep.

Finnbogason

RKC hoopte tegen Heerenveen nog op een forse nederlaag van NAC bij PSV en moest dan zelf ruim winnen. Trainer Erwin Koeman had zijn spelers de opdracht gegeven gedoseerd de aanval te zoeken en het risico op een tegentreffer beperkt te houden.

Het eerste gevaar kwam desondanks van Heerenveen dat Pele van Anholt naast zag schieten. Daarna kreeg de thuisploeg de ene na de andere kans om de score te openen. Eerst miste Romeo Castelen vrij voor doelman Kristoffer Nordfeldt, daarna kreeg Evander Sno liefst drie mogelijkheden: de eerste inzet werd door Nordfeldt met het been tot corner verwerkt, daarna raakte de middenvelder twee keer de paal.

Heerenveen luisterde ook nog met een half oor naar de verrichtingen van PSV en Vitesse. In theorie konden de Friezen zich nog rechtstreeks plaatsen voor de voorronden van de Europa League. De treffer van Joey van den Berg, kort voor rust, hield die hoop levend terwijl RKC op dat moment al bijna zeker wist dat het seizoen zou gaan uitlopen met deelname aan de play-offs.

Heerenveen liep na rust verder weg. Eerst passeerde Bilal Basacikoglu doelman Arjan van Dijk waarna Alfred Finnbogason vanaf de strafschopstip het duel definitief besliste. Het was de 29e treffer van de topscorer van de eredivisie.

Agudelo

Utrecht sloot het teleurstellende seizoen toch nog met een redelijk gevoel af. Vitesse zal daarentegen met een slecht gevoel de play-offs ingaan. Utrecht kreeg via Juan Agudelo al na 7 minuten een aardige kans. De Amerikaan probeerde Piet Velthuizen met een stiftje te verschalken, maar de doelman kon een hand tegen diens poging krijgen.

De keeper onderscheidde zich voor rust nog enkele keren op pogingen van opnieuw Agudelo en Jens Toornstra, maar was na 40 minuten wel geslagen. Steve De Ridder kreeg de bal wat gelukkig mee van Agudelo en verraste Velthuizen met een rollertje.

Vitesse-trainer Peter Bosz greep in de rust in en haalde Kelvin Leerdam en Mike Havenaar naar de kant. De invallers Zakaria Labyad en Renato Ibarra zorgden vervolgens halverwege de tweede helft voor de gelijkmaker, al kwam daar het nodige fortuin bij kijken. Labyad schoot op aangeven van Ibarra op doel en zag hoe doelman Robbin Ruiter de bal door zijn vingers liet glippen: 1-1.

Uiteindelijk was het toch Utrecht dat er met de zege vandoor ging. Agudelo zorgde in de 78e minuut uit zijn zoveelste kans voor de 2-1.