Roda JC is zaterdag voor het eerst in de clubhistorie gedegradeerd uit de eredivisie. De Limburgers wonnen zelf met 0-1 bij Go Ahead Eagles, maar zagen concurrent NEC een punt pakken bij landskampioen Ajax: 2-2.

NEC eindigde daardoor met 30 punten op de zeventiende plaats, terwijl Roda achttiende en laatste werd met 29 punten.

De Nijmegenaren leken in de Arena lang op rechtstreekse degradatie af te stevenen, maar invaller Alireza Jahanbakhsh zorgde twee keer voor de gelijkmaker en hield NEC zo van de laatste plek af. 

Overzicht: Het rampseizoen van Roda JC

Roda JC is zaterdag voor het eerst in haar bestaan gedegradeerd uit de eredivisie. Een overzicht in foto's van het rampjaar van de Limburgers. © Hollandse Hoogte
Roda JC begon het seizoen op vrijdag 2 augustus 2013 met een 3-0 nederlaag tegen kampioen Ajax. © Hollandse Hoogte
De daaropvolgende drie wedstrijden leverden liefst zeven punten op. Op bezoek bij ADO Den Haag werd zelfs met 4-0 gewonnen. © Hollandse Hoogte
Roda JC ging daarna flink onderuit tegen Feyenoord (4-0) en NAC Breda (1-5). © Hollandse Hoogte
De Limburgers speelden nadien drie keer achtereen gelijk, tegen Heerenveen (3-3), FC Utrecht (3-3) en PEC Zwolle (0-0). © Hollandse Hoogte
Na zeges op RKC en PSV leek Roda JC op weg naar de subtop. © Hollandse Hoogte
Vervolgens brak een zwakke serie aan. Na de 4-3 nederlaag tegen NEC werd coach Ruud Brood de laan uitgestuurd. © Hollandse Hoogte
De nieuwe coach Jon Dahl Tomasson dirigeerde Roda JC bij zijn debuut naar een gelijkspel tegen sc Heerenveen: 2-2. © Hollandse Hoogte
Een week later leek het lek boven. Dankzij een treffer van Guus Hupperts won Roda JC met 1-0 van FC Utrecht. © Hollandse Hoogte
Daarna begon een dramatische serie. Liefst zes keer op rij ging Roda JC onderuit. © Hollandse Hoogte
Op 8 maart werd een cruciale 3-1 zege geboekt op mededegradatiekandidaat NEC. © Hollandse Hoogte
De opleving was van korte duur. Na de 1-0 thuisnederlaag tegen RKC was duidelijk dat Roda JC niet meer boven de streep zou eindigen. © Hollandse Hoogte
Op 27 april verloor Roda JC ondanks een 1-0 voorsprong met 2-1 van FC Groningen. Daardoor had de equipe haar lot niet meer in eigen hand. © Hollandse Hoogte
Zes dagen later viel het doek definitief, ondanks een 1-0 zege bij Go Ahead Eagles. © Hollandse Hoogte

Roda won door een goal van Davy De Beule in de eerste helft van Go Ahead, maar wist daarmee degradatie niet af te wenden. De in 1962 opgerichte fusieclub promoveerde in het seizoen 1972-1973 naar de eredivisie en sindsdien speelde de ploeg uit Kerkrade altijd op het hoogste niveau.

NEC moet als nummer zeventien van de eredivisie nog wel play-offs om promotie en degradatie spelen. Sparta Rotterdam is donderdag en zondag de eerste tegenstander.

Ajax-NEC

Ajax speelde nergens meer voor tegen NEC en dat bleek. De landskampioen kwam nog wel binnen tien minuten op voorsprong. Ricardo Kishna, die net als onder meer Christian Poulsen en Mike van der Hoorn in de basis mocht beginnen, gaf voor en Jeffrey Leiwakabessy kopte in eigen doel.

NEC begon met Ajax-huurling Geoffrey Castillion in de spits, omdat Michael Higdon niet fit genoeg was om te starten. Zonder de Engelse clubtopscorer kregen de ver inzakkende Nijmegenaren weinig kansen.

Ook de Amsterdammers wisten amper iets te creëren. Vlak voor rust wist Davy Klaassen bij de tweede paal niet binnen te tikken en Ricardo van Rhijn schoot van afstand naast.

Ontbranden

Ook in de tweede helft waren de mogelijkheden lange tijd schaars. Na 65 minuten leek Thulani Serero op weg naar de 2-0, maar de Zuid-Afrikaan faalde oog in oog met doelman Kalle Johnsson.

In het laatste kwartier ontbrandde het duel dan toch nog. Eerst maakte Jahanbakhsh uit het niets de 1-1 via een afstandsschot. Vervolgens kwam Ajax via Bojan Krkic weer op voorsprong, maar twee minuten voor tijd zorgde de Iraniër Jahanbakhsh op aangeven van de inmiddels ingevallen Higdon voor grote vreugde in het Nijmeegse kamp.

In de allerlaatste seconden kreeg Siem de Jong, die als invaller zijn rentree maakte na blessureleed, nog een levensgrote kans, maar de aanvoerder van Ajax schoot vanaf een meter of elf over.

Go Ahead-Roda

Roda deed tegelijkertijd wat het moest doen door te winnen van Go Ahead Eagles, maar dat bleek niet voldoende.

De bezoekers openden in de zestiende minuut de score. Guus Hupperts haalde de achterlijn en bediende De Beule, die binnen schoof. Go Ahead had toen al een wissel moeten doorvoeren, omdat Deniz Türüç geblesseerd was geraakt.

Roda-trainer Jon Dahl Tomasson had met Timo Letschert extra versteviging aangebracht op een vijfmansmiddenveld en speelde met slechts één spits: Berry Powel.

Het zorgde voor weinig hoogtepunten voor rust. In de slotfase van de eerste helft kreeg de thuisploeg een paar kansen, maar Sjoerd Overgoor hakte op de buitenkant van de paal uit een hoekschop en Jop van der Linden schoot een vrije trap in de handen van doelman Filip Kurto.

In de tweede helft speelde Go Ahead meer naar voren te spelen en het kreeg ook kansen, maar Kurto stond telkens in de weg. De supporters van Roda waren echter met name bezig met het duel in Amsterdam en wisten na het laatste fluitsignaal dat hun ploeg volgend seizoen in de Jupiler League moet uitkomen.

Leiwakabessy: 'Ik wil Siem de Jong bedanken'

Fledderus in tranen: 'In en in triest'

Overzicht: Gevolgen klasseringen in eredivisie