Kim Polling is niet blij met de plannen van de judobond om de trainingen van de topjudoka's te centraliseren. De Europees kampioene heeft dat in een open brief op haar website laten weten. 

De JBN wil dat de judoka's in de aanloop naar de Olympische Spelen alleen nog maar met bondscoaches werken.

''Ik vind het onvoorstelbaar dat een aantal judoka's die bij de top van Nederland en zelfs bij de top van Europa en de wereld behoren, ineens moeten veranderen van coach. Al jaren laten zij zien dat zij prestaties kunnen leveren door te trainen bij de coach waar zij zelf voor hebben gekozen", stelt Polling op haar site.

Ze traint zelf al onder bondscoach Marjolein van Unen, maar vindt het vooral een slechte zaak dat de steunpunten verdwijnen.

''De jeugd kan niet meer opkijken naar iemand die bij hun club traint, want deze judoka's moeten ergens anders gaan trainen. Maar volgens mij is het hele centralisatieplan bedoeld om meer toppers te creëren. Maar die toppers komen uit de jeugd? Dus hoe moet de jeugd nou zien hoe het eruit ziet om een topper te zijn, als deze toppers onbereikbaar zijn voor hen?", vraagt Polling zich af.

Bord

''Ik zal zien wat het plan wordt, maar het zal mij niets verbazen dat ik na de Spelen van Rio met een groot bord in de wedstrijdhal zal gaan staan, waarop ik aan andere landen zal vragen wie me wil hebben en waar ik wel kan trainen met een coach waar ik mee wil werken bij een judoclub waar ik bij wil trainen onder een visie die bij mij past''.

Polling legde ruim een week geleden beslag op het goud tijdens het EK in Montpellier. Ze is in de klasse tot 70 kilogram bovendien de nummer één van de wereld.