Als het aan Shani Davis ligt, schaatst hij niet meer voor de Amerikaanse bond.

Dat zei Davis vrijdag tegen de NOS.

De Amerikaanse schaatsbond kwam eerder op de dag met een rapport naar buiten, waarin staat dat er meerdere redenen waren voor het dramatische presteren van de Amerikaanse schaatsers op de Olympische Spelen van Sotsji. Davis kan zich niet vinden in dat rapport.

"Mijn falen lag voor honderd procent aan het pak", aldus de 31-jarige Amerikaan. Uit onderzoek van de bond blijkt dat de schaatsers pas in februari, vlak voor de Spelen, het pak kregen.

"Dat was inderdaad veel te laat, maar dat niet alleen. We moesten ze testen in Collalbo, op een buitenbaan. De tijden waren slecht, het pak zat voor geen meter, maar we dachten dat het in Sotsji allemaal wel goed zou komen. Ik ging ook naar Sotsji in de wetenschap dat ik het snelste pak ooit had en zo stapte ik ook de baan op daar."

Collalbo

Davis kan naar eigen zeggen weinig met de kritiek op het trainingskamp in Collalbo, waar op hoogte werd getraind terwijl de baan van Sotsji op zeeniveau ligt, en volgens het rapport van de bond het vele reizen van de schaatsers.

"Voor mij is dat trainingkamp in Collalbo geen enkel probleem geweest. In 2006 deed ik precies hetzelfde en toen pakte ik goud (1000 meter) en zilver (1500 meter). Misschien dat het voor schaatsers als Heather Richardson en Brittany Bowe een probleem is geweest, omdat zij niet gewend zijn buiten te trainen. Ik was fit."

Ook over het reizen is Davis, die twee weken voor de Spelen nog actief was op het WK Sprint in Nagano, duidelijk. "Ik had genoeg tijd en was er een week voor de eerste wedstrijd. Ik was volledig geacclimatiseerd voordat ik aan de 500 meter begon. Ik was niet moe en ook niet geblesseerd."

Nederlands team

Aan de Spelen denkt Davis liever niet al te veel meer terug. Hij richt zich op de toekomst. Het is echter nog onduidelijk hoe die er uit gaat zien. Eén ding weet Davis wel.

"Ik ben helemaal klaar met de Amerikaanse schaatsbond. Als het aan mij ligt schaats ik niet meer voor ze. Ik heb geen zin meer in die interne strijd hier." Davis sluit niet uit dat hij bij een Nederlands schaatsteam gaat schaatsen. "Ik luister naar alles, als ik maar genoeg geld krijg om van te leven. Geld is belangrijk, daar ben ik eerlijk in."

Ook ploeggenoot worden van Sven Kramer is een optie voor de Amerikaan. "Sven en ik hebben het daar gekscherend wel eens over gehad. Maar hij wil zich nu ook gaan richten op de 1500 meter. Ik zou wel een goede concurrentie en trainingspartner voor hem kunnen zijn. Als zoiets mogelijk is, dan zou ik daar zeker over na willen denken."