Karl Hopfner is de nieuwe president van Bayern München. Dat is vrijdag besloten op de buitengewone ledenvergadering van de kampioen van Duitsland.

De 61-jarige Duitser volgt Uli Hoeness op, die wegens een veroordeling voor belastingontduiking zijn functie neer moest leggen.

De keuze voor Hopfner was bijna unaniem. Van de 1593 toegestroomde leden waren er slechts vijf tegen de aanstelling de oud-vicepresident en voormalig financiële topman van de club.

Hopfner gaat de functie vooreerst vervullen tot de herfst van 2016. Dan is de algemene ledenvergadering, waar de complete top van het bestuur van Bayern wordt gekozen.

De rechtbank in München veroordeelde Hoeness zo'n 1,5 maand geleden tot 3,5 jaar celstraf voor belastingontduiking. De oud-voetballer heeft de fiscus, zo bleek tijdens het proces, voor 28,5 miljoen euro opgelicht. Hoeness zit nog niet in de cel en was vrijdag aanwezig bij de vergadering.

Luwte

De oud-president sprak tijdens de vergadering de uitgenodigde leden strijdbaar toe. "Ik zal de volledige verantwoording nemen voor wat ik heb gedaan. Maar als het klaar is en ik weer vrij man ben, dan ga ik me niet in de luwte terugtrekken. Mijn werk zit er nog niet op.''

Op welke manier de 63-jarige bestuurder terug wil keren bij zijn club liet hij open.

Hoeness is niet te spreken over hoe de media hebben bericht over zijn belastingontduiking. "Ik heb de laatste weken iets ervaren wat ik nooit eerder had ervaren: haat."

"Wat er over mij en mijn familie is geschreven is ongelooflijk. De meeste journalisten die dingen over mij schreven deden dat zonder mij ooit ontmoet te hebben. Het gaat niet over nieuws verslaan, het gaat over geld verdienen."