Simon Spilak heeft vrijdag een dubbelslag geslagen in de Ronde van Romandië door de derde etappe te winnen en de leiderstrui te te pakken. Chris Froome deed ook goede zaken met een tweede plaats.

Spilak was in de koninginnenrit met vier cols van de eerste categorie op de laatste klim samen met Froome weggereden uit de groep met favorieten en de Sloveen versloeg de Tourwinnaar nipt in de sprint in Aigle.

De Sloveen van Katoesja pakte door de bonificatieseconden ook de leiderstrui, maar het verschil met titelverdediger Froome is slechts één seconde.

Bovendien staat er zondag na een relatief vlakke etappe op zaterdag nog een individuele tijdrit van achttien kilometer op het programma, een onderdeel waarop Froome normaal gesproken sterker is dan Spilak.

Op 57 seconden van de winnaar kwam een achtervolgend groepje over de streep. Wereldkampioen Rui Costa eindigde als derde, voor Jakob Fuglsang, Beñat Intxausti, Mathias Frank en Vincenzo Nibali. In het klassement staat Costa ook derde, op één minuut en twee seconden, vier tellen voor op Nibali.

Veelers

In de etappe van Le Bouveret naar Aigle over 180,2 kilometer reden al na één kilometer acht renners weg, onder wie Belkin-renner Jack Bobridge en Tom Veelers. De Nederlander moest al op de Col des Planches, de eerste van vier bergen, lossen.

Bij de voet van de derde klim waren er nog twee koplopers over – de Fransen Davide Malacarne en Cyril Gautier – met een marge van zo'n drie minuten.

Klassementsleider Michael Albasini reed om dat moment al op een achterstand van drie minuten en de nummer twee Michal Kwiatkowski moest ook lossen uit het voorste deel van het peloton, dat geleid werd door de Sky-ploeg van Froome.

Gecounterd

Op de slotklim naar Villars-sur-Ollon, waarvan de top op ongeveer zestien kilometer van de finish lag, waren de koplopers teruggefloten en ging Nibali al snel in de aanval. De Italiaan werd vrijwel direct gecounterd door Froome en de Britse Tourwinnaar reed al snel weg bij de winnaar van de laatste Giro d'Italia.

Spilak, in 2010 eindwinnaar in Romandië, voegde zich even later bij de Sky-renner en dit duo had op de top bijna een minuut voorsprong op een achtervolgend groepje.

De vijftien kilometer afdaling naar de streep was nog gevaarlijk vanwege de regen, maar de achtervolgers wisten niet dichterbij te komen, waardoor de koplopers gingen sprinten om de zege. Spilak had de binnenbocht en drukte zijn wiel net iets eerder over de streep.