Doelman Kenneth Vermeer begint zaterdag in de basis in de laatste competitiewedstrijd van Ajax thuis tegen NEC.

Trainer Frank de Boer had al eerder aangegeven dat hij de reservedoelman mogelijk een basisplaats zou geven als Ajax al zeker is van de landstitel. "Het is gebruikelijk dat je je tweede doelman laat keepen als er niks meer op het spel staat", zei hij vrijdag. "En we weten dat het voor hem ook belangrijke wedstrijd kan zijn."

De Boer hoopt namelijk zo de kansen van Vermeer op een plek in de WK-selectie van Oranje te vergroten. "Als ik de bondscoach mag geloven dan maakt Kenneth zeker kans, maar het is niet aan mij."

De 28-jarige doelman speelde vooralsnog vier interlands onder bondscoach Louis van Gaal, maar sinds Jasper Cillessen de voorkeur krijgt bij Ajax werd Vermeer niet meer opgeroepen voor Oranje.

Cillessen gaf vorige week na de kampioenswedstrijd bij Heracles Almelo aan dat hij het liefst wil spelen tegen NEC. "Ik ben een sportman. Ik wil altijd spelen, ook nu de titel binnen is", aldus Cillessen.

De Jong

Naast Vermeer krijgt ook Siem de Jong mogelijk speelminuten tegen NEC. De aanvoerder van de Amsterdammers is hersteld van de hamstringblessure die hem weken aan de kant hield en maakt weer deel uit van de wedstrijdselectie. De Boer: "Siem heeft meegetraind en ik gun het hem om op de bank te zitten."

Tegenover de terugkeer van De Jong staat de afwezigheid van Niklas Moisander, Lasse Schöne en Lerin Duarte tegen NEC.

Moisander is mede door een flinke buikgriep niet op tijd hersteld van de knieblessure, die hem tegen Heracles ook al van spelen afhield. Duarte heeft last van zijn nek en Schöne wordt geopereerd aan zijn amandelen.

De wedstrijd van Ajax tegen de Nijmeegse club begint zaterdag in de Arena om 18.45 uur. NEC maakt bij een nederlaag kans om direct te degraderen uit de eredivisie. Hekkensluiter Roda JC moet dan winnen op bezoek bij Go Ahead Eagles.

De Boer: 'Iedereen kan zien dat er nog veel te verbeteren valt'

Poulsen na dit seizoen weg bij Ajax