De late introductie van nieuwe schaatspakken was een van de oorzaken van het teleurstellende optreden van de Amerikaanse schaatsers tijdens de Spelen in Sotsji.

Dat blijkt uit een rapport dat de Amerikaanse schaatsbond, US Speedskating, opstelde.

De Amerikanen kregen de pakken pas vlak voor de start van de Spelen. Achteraf gezien een cruciale fout, concludeert Ted Morris, de directeur van de Amerikaanse schaatsbond.

"De veronderstelling dat de schaatsers een mentaal voordeel zouden hebben bleek niet juist. Als we deze game-changers hebben, kunnen we ze beter in december dan in februari introduceren", zegt Morris in Amerikaanse media.

Voor de Spelen omschreven ontwikkelaars Lockheed Martin en Under Armour het pak als 'het snelste ooit'.

Ouder model 

Halverwege Sotsji zagen de Amerikanen zich echter genoodzaakt over te stappen op een ouder model. Dit besluit voorkwam niet dat 'Team USA' voor het eerst sinds 1984 geen schaatsmedaille veroverde, met name omdat medaillekandidaten als Shani Davis en Heather Richardson teleurstelden.

Nederland won in februari liefst 23 schaatsmedailles in Sotsji.

Under Armour weigerde donderdag te reageren op de bevindingen in het rapport. Nog voor het einde van de Spelen verlengde US Speedskating de samenwerking met de pakkenleverancier tot en met de Spelen van 2022.

Als andere verklaring voor het tegenvallende optreden van de Amerikaanse schaatsers wordt de hoogtestage in de buitenlucht in Italië genoemd, vlak voor de Spelen. Sotsji ligt op zeeniveau en bovendien was de Adler Arena overdekt.

Data

De Amerikaanse schaatsbond verzamelde ook te weinig data en bovendien werden die niet goed genoeg geanalyseerd. Achteraf bleek dat veel schaatsers niet piekten in Sotsji.

"Onze verwachtingen waren ook niet realistisch. Het winnen van acht, tien of twaalf medailles was te veel gevraagd", stelt Morris.

Na 'Sotsji' presteerden de Amerikanen in het World Cup-circuit wél sterk.

Het is nog onbekend wat de gevolgen zijn van het rapport. Afgelopen week nam de Amerikaanse schaatsbond reeds afscheid van Finn Halvorsen, de high-performance director die verantwoordelijk was voor de trainingsopbouw.