Als het aan de eigenaren van andere NBA-clubs ligt, moet eigenaar Donald Sterling de Los Angeles Clippers gedwongen verkopen.

Een ledenpanel waarin tien van de dertig eigenaars zijn vertegenwoordigd en dat over deze kwestie gaat, besloot dat donderdag unaniem tijdens een vergadering. Over een week praten ze opnieuw over de kwestie.

Sterling (80) werd dinsdag levenslang geschorst na het doen van racistische uitlatingen.

De eigenaar van de Clippers verbood zijn vriendin in een opgedoken geluidsfragment zwarte mensen mee te nemen naar wedstrijden van de Clippers. Bovendien had de eigenaar van de NBA-ploeg liever niet dat zijn vriendin met Afro-Amerikanen op de foto zou gaan.

Die vrouw heeft donderdag via haar advocaat geclaimd dat de gewraakte opnames in september vorig jaar zijn gemaakt in haar huis en dat zowel zij als Sterling daarmee akkoord waren gegaan. Volgens de vrouw had ze de opnames aan een vriend gegeven ter bewaring en heeft deze persoon ze gelekt.

De advocaat claimt ook dat zijn cliënt en de 49 jaar oudere Sterling nooit een relatie hebben gehad; zij zou zijn archivaris zijn.

Rechtszaak

Dinsdag werd Sterling, die volgens verschillende Amerikaanse media lijdt aan prostaatkanker, voor de rest van zijn leven verbannen uit de NBA; de zakenman mag geen trainingen of wedstrijden meer bezoeken. Ook moet hij een boete van 2,5 miljoen dollar (ongeveer 1,8 miljoen euro) betalen.

Of het ook daadwerkelijk tot een gedwongen verkoop komt, is niet duidelijk. Sterling zou dat kunnen tegenhouden met een rechtszaak. De zakenman is een voormalig advocaat en heeft in het verleden vaak rechtszaken uitgevochten.

Volgens de BBC heeft een aantal bekende sterren, zoals Oprah Winfrey en boksers Floyd Mayweather Jr. en Oscar De La Hoya, interesse getoond in het basketbalteam.