Op het circuit van Imola is donderdag een herdenking gehouden op de plek waar Formule 1-legende Ayrton Senna twintig jaar geleden verongelukte.

De Braziliaanse drievoudig wereldkampioen kwam tijdens de Grand Prix van San Marino in 1994 om, toen zijn Williams met hoge snelheid van de baan schoot en tegen een muur klapte. 

De koningsklasse verloor dat weekeinde één van zijn grootste helden, terwijl een dag eerder achterhoederijder Roland Ratzenberger uit Oostenrijk al was verongelukt. 

Bij de herdenking op het circuit waren onder meer familieleden van Senna en (voormalige) Formule 1-coureurs aanwezig, zoals Fernando Alonso en Senna's oude teamgenoot Gerhard Berger. 

Twee minuten stilte

In de Tamburelo-bocht waar Senna crashte, werden twee minuten stilte gehouden voor Senna en Ratzenberger. 

"Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat Senna de grootste coureur aller tijden was", sprak Berger tijdens de herdenking. "Hoewel dit een triest moment is, zijn we allemaal blij om er bij te zijn en Ayrton te herdenken."  

Idool

"Senna was een idool voor velen van ons", voegde Ferrari-coureur Alonso toe. "Ik keek zijn races als kind op televisie. Zijn gele helm en startnummer 1 op de auto wisten je als kind echt te raken."

Alonso was twaalf toen Senna overleed. "Ik zie een hoop kinderen bij de herdenking, dus hij blijft veel mensen beïnvloeden."

Bekijk beelden van de herdenking:

Terugblik: Een inktzwart weekend op het circuit van Imola

Eerbetoon spelers Corinthians aan Senna