Riccardo Ricco ontkent dat de dopingmiddelen die de politie in het Italiaanse Livorno dinsdag in beslag heeft genomen voor hem waren bedoeld.

"Ik was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats", stelt de 31-jarige wielrenner in enkele media. "Met deze zaak heb ik helemaal niets te maken."

Wegens verschillende dopingovertredingen is Ricco jarenlang geschorst. Pas op 18 januari 2024 mag de klimmer weer uitkomen in wedstrijdverband.

Lokale media berichtten woensdag dat Ricco op een parkeerterrein van een McDonald's ten noorden van Livorno op heterdaad werd betrapt bij een transactie tussen hem en twee handelaars in dopingproducten. Ook oud-prof Matteo Cappè zou verboden middelen hebben willen kopen.

Ampullen

De politie nam dertig doses epo en enkele ampullen testosteron in beslag. Italiaanse media meldden woensdag dat deze middelen waren bedoeld voor een ziekenhuis.

Een van de dealers, Fabrizio Boccolini, is naar verluidt een ziekenhuismedewerker. De handelaars zouden in totaal honderd dozen met medicijnen in bezit hebben met een totale waarde van 15.000 euro.

Bij het doorzoeken van Ricco's auto troffen agenten een bedrag van 1.170 euro aan in de jas van de Italiaan.

Verklaring

Advocaat Fiorenzo Alessi van Ricco beweert dat zijn cliënt niet in Livorno was om epo aan te schaffen.

"Dat geld was niet van hem, maar van zijn vriend. Ze hebben geen dopingproducten aangetroffen bij Riccardo, hij zal snel met een verklaring komen."

Eind 2013 kondigde Ricco aan dat hij de recordtijden op prestigieuze cols als de Mont Ventoux wil aanvallen.

"Er is geen relatie tussen waarvan hij nu wordt beschuldigd en de sportieve ambitie die Riccardo onlangs uitsprak", meldt Alessi.