Feyenoord is ervan overtuigd dat de begroting van de club met de verbouwing van het stadion door bouwbedrijf BAM naar 80 tot 85 miljoen euro gaat stijgen.

Dat stelt Dick van Well namens de raad van commissarissen van Feyenoord. De begroting kan volgens de voorzitter van de stichting Feyenoord al vanaf volgend jaar omhoog.

"Dan gaan we de tibunes aan het veld al aanpakken en daar kunnen we meteen meer inkomsten uit genereren", aldus Van Well, die samen met de directie van de proftak de komende zes maanden het plan gaat uitwerken.

"We wilden graag weer met Ajax en PSV concurreren en de begroting kan met dit plan naar 80 tot 85 miljoen. Het grote voordeel is dat we vanaf het seizoen 2015-2016 geleidelijk naar dat bedrag toe kunnen gaan."

Momenteel werkt Feyenoord met een budget van ongeveer 35 miljoen euro.

Onderschat

Van Well benadrukt dat Feyenoord de optie voor nieuwbouw al heeft laten varen nadat de gemeente vorig jaar besloot niet garant te willen staan voor de 163 miljoen euro die het plan nodig had van de overheid.

"Wij kunnen met deze oplossing leven en hebben destijds onderschat dat nieuwbouw geen haalbare kaart is. Natuurlijk zijn er verschillende meningen binnen Feyenoord en zijn we niet altijd aardig voor elkaar, maar dit is een volmondig ja tegen dit plan."

Feyenoord maakt zich geen zorgen over de weerstand die dit plan oproept binnen de club en bij de voorstanders van Red de Kuip, de andere variant. "Er zullen altijd twee miljoen verschillende meningen blijven. We gaan nu voor renovatie en de nieuwbouw is van de baan."

Verkocht

Voor de lange termijn werd getwijfeld of het verbouwen van het stadion wel rendabel zou zijn. "Ook over 10 tot 15 jaar is dit plan nog geschikt. We weten natuurlijk niet of de voorwaarden dan veranderen, maar het voordeel is dat we veel minder geld hebben uitgegeven."

Bouwbedrijf BAM begint in de zomer van 2015 met het verbouwen van de tribunes aan het veld en zal daar onder meer horecagelegenheden neerzetten waarmee geld verdiend kan worden. "En doordat we minder rente af moeten lossen, liggen de kosten 30 procent lager. We zijn verrast door deze optie en staan er helemaal achter."

Volgens verkenner Wim van Sluis kan het stadion er zeker 50 jaar blijven staan, BAM stelt dat het zelfs nog langer meekan. Om echt inkomsten te genereren uit het stadion moet Feyenoord wel alles uit de extra business seats halen. "Ze moeten nog wel verkocht worden, maar we zullen blijven werken aan dat draagvlak."

Gudde over keuze verkenners: 'Dit plan biedt perspectief'

Bekijk een impressie van het plan van BAM: