Eric Gudde is tevreden met de keuze van de verkenners voor het plan van BAM om De Kuip te verbouwen.

De algemeen directeur van Feyenoord gaat de komende zes maanden als onderdeel van de stichting Feijenoord verder werken aan de uitwerking.

"Dit plan biedt perspectief en daar gaan we stevig aan werken. We nemen daar gewoon rustig zes maanden de tijd voor", aldus Gudde in een korte reactie na de persconferentie van de verkenners. 

Directeur Jan van Merwijk van Stadion Feijenoord benadrukte dat hij en Gudde in een later stadium weer aan bod komen. "Dit is het feestje van de verkenners."

Het voorstel van BAM kreeg de voorkeur boven het plan van Red de Kuip. Die laatste partij was vorig jaar de drijvende kracht achter nieuwbouw.

Close call

Namens de drie verkenners benadrukte Wim van Sluis dat alle geledingen binnen Feyenoord onder de indruk zijn van de plannen van BAM.

"Er zijn vier bijeenkomsten geweest, waar alle partijen aanwezig waren: de Vrienden van Feyenoord, de fans, de directie en de bestuurders", zei Van Sluis tijdens de persconferentie. "Iedereen was onder de indruk van de plannen."

Het was een close call, zo benadrukte de verkenner. "Wat betreft de exploitatie zat er weinig verschil tussen de partijen. De technische rapportage was doorslaggevend. Het plan van BAM was beter beoordeelbaar. Voor de beoogde bouwsom krijgen we aanzienlijk meer kwaliteit dan bij Red de Kuip."

70.000 zitplaatsen

De Kuip heeft 70.000 zitplaatsen na verbouwing. "Dit wordt het grootste stadion van Nederland, het wordt er één van Europees niveau, met behoud van de bekende stijlelementen", aldus Van Sluis.

"Het plan dat we hebben gekozen biedt de beste mogelijkheid voor Feyenoord om op topniveau te komen in Nederland wat betreft budget en faciliteiten."

Momenteel kunnen er 50.000 mensen in De Kuip. 

Draagvlak

De komende zes maanden moet het plan van BAM verder worden uitgewerkt. Er wordt daarbij vooral gekeken naar de nadere uitwerking van de financiering van de bouw en de infrastructurele elementen.

"Het is ook belangrijk dat de communicatie op peil blijft. We moeten het draagvlak niet verliezen", waarschuwde Van Sluis.

President-commissaris Dick van Well van Feyenoord benadrukte dat het plan nog wel moet worden gedragen door de politiek. "Ik heb in elk geval vertrouwen in het stuk dat hier ligt."

Het is de bedoeling dat de verbouwing in de zomer van 2015 begint. Tijdens de werkzaamheden hoeft Feyenoord niet uit te wijken naar een ander stadion.

Begroting Feyenoord in 2015 al omhoog door nieuw stadion

Bekijk een impressie van het plan van BAM: