Vicevoorzitter John Coates van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is een dag na zijn keiharde kritiek op de voorbereidingen op de Olympische Spelen in 2016 al weer teruggekomen op zijn woorden.

"Ik wil benadrukken dat ik nog steeds geloof dat het organisatiecomité van Rio de Janeiro en het volk van Brazilië geweldige Spelen kan organiseren in 2016", zei Coates woensdagavond in een verklaring.

De Australiër was een dag eerder nog een geheel andere mening toegedaan. "Het is dramatisch. Zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt", zei hij dinsdag in Sydney over de voorbereidingen op Rio 2016. "Het is nog erger dan bij de Spelen in Athene in 2004. De situatie is kritiek.''

Coates stelt nu dat er door het IOC een aantal maatregelen genomen is om ervoor te zorgen dat de Spelen goed zullen verlopen. "Ik kan melden dat ik contact heb gehad met onze directeur Gilbert Felli die een taskforce is begonnen in Rio en hij heeft me een positieve update gegeven. De tijd dringt, maar het gaat de goede kant op."

"We zijn allemaal erg blij met de positieve reactie van burgemeester Eduardo Paes en het organisatiecomité. Zij hebben ons volste vertrouwen en zoals ik gisteren al zei: er is geen plan B."

Zorgen

De zorgen over de Spelen in Rio gaan met name over de infrastructuur. Zo is ruim twee jaar voor het begin van het evenement nog steeds geen begin gemaakt aan het bouwen van het Deodoro-complex, waar acht sportstadions moeten komen.

Het organisatiecomité van Rio 2016 zei in een reactie op de originele uitspraken van Coates dat het zijn 'historische missie zou gaan volbrengen' met hulp van het IOC.

"We zullen geweldige Spelen gaan organiseren en dat zal absoluut gebeuren binnen het afgesproken tijdschema en budget."