Giant-Shimano verschijnt op 9 mei in het Ierse Belfast met drie Nederlanders aan de start van de Giro d'Italia.

Tom Veelers, Tom Stamsnijder en Albert Timmer maken deel uit van de definitieve selectie die woensdag bekend werd.

De ploeg is gebouwd rond sprinter Marcel Kittel, die dit jaar voor het eerst twee grote rondes rijdt met de Tour de France van komende zomer nog in het verschiet.

De andere vijf rijders van de Nederlandse formatie zijn Bert De Backer, Simon Geschke, Tobias Ludvigsson, Luka Mezgec en Georg Preidler.

Debuut

Kittel, vorig jaar goed voor vier ritzeges in de Tour, hoopt in het eerste gedeelte van de Italiaanse rittenkoers al toe te slaan. "Ons doel is om een etappe te winnen en er zijn al vroeg veel kansen in vlakke etappes", aldus de Duitser.

Ploegleider Addy Engels benadrukt dat Mezgec ingezet kan worden voor de aankomsten die iets lastiger zijn. De Sloveen boekte dit jaar al vier overwinningen. "We hebben een sterke line-up en de sprints zijn uiteraard het eerste doel. We hebben genoeg renners die de sprinters kunnen ondersteunen."

Geschke, landgenoot van Kittel, de Oostenrijker Preidler en de Zweed Ludvigsson zijn volgens Engels de avonturiers van de equipe. "Die mogen voor hun kansen gaan wanneer ze willen. Het is goed voor de ontwikkeling om dat in een grote ronde te proberen."

Afgevallen

De Belg De Backer zal samen met Veelers, Stamsnijder en Timmer de lead-out moeten verzorgen voor Kittel en Mezgec. Veelers deed dat eerder succesvol in de Tour en maakt zijn debuut in de Giro. Stamsnijder stond al drie keer aan de start van de Italiaanse ronde. Timmer reed de Giro in 2013 voor het eerst.

Ten opzichte van de twaalfkoppige voorselectie die Giant een maand geleden naar buiten bracht zijn de Duitsers Johannes Fröhlinger en Nikias Arndt afgevallen. De ploegleiding moest ook de Amerikaan Tom Peterson teleurstellen.

Vorig jaar boekte de formatie onder de naam Argos-Shimano één ritzege in de Giro. John Degenkolb zegevierde destijds in de vijfde etappe. De Duitse sprinter focust zich dit jaar op de Tour.