De NBA heeft Los Angeles Clippers-eigenaar Donald Sterling voor de rest van zijn leven verbannen uit de Amerikaanse basketbalcompetitie.

Sterling moet bovendien een boete van 2,5 miljoen dollar (ongeveer 1,8 miljoen euro) betalen. Het bestuur van de NBA verbiedt de zakenman ooit nog duels of training van de Clippers te bezoeken.

Ook mag Sterling geen enkele beslissing meer nemen namens de club. Gekeken wordt of hij verplicht kan worden de Clippers te verkopen. "Ik zal dat voorleggen aan het bestuur, maar doe alles wat in mijn macht ligt om daarvoor te zorgen", belooft NBA-commissaris Adam Silver. 

De eigenaar van de club uit Los Angeles raakte vorige week in opspraak naar aanleiding van racistische uitspraken. Sterling verbood zijn vriendin in een opgedoken geluidsfragment zwarte mensen mee te nemen naar wedstrijden van de Clippers.

Bovendien had de eigenaar van de NBA-ploeg liever niet dat zijn vriendin met Afro-Amerikanen op de foto zou gaan.

De spelers van de Clippers namen direct stevig stelling tegen de eigenaar van hun club. Zo droegen ze zondag tijdens de warming-up van een duel met Golden State Warriors hun shirts binnenstebuiten en tijdens de wedstrijd zwarte sokken.

Kritiek

De spelersbond van de NBA riep op om zo snel mogelijk uitspraak te doen. Ook president Barack Obama sprak de verwachting uit dat er passende maatregelen getroffen zouden worden tegen de 80-jarige Sterling. Sponsors van de Clippers trokken zich na de uitspraken massaal terug.

Magic Johnson meldde zondag al dat hij geïnteresseerd is om de Clippers over te nemen van Sterling. De voormalig vedette van stadsgenoot Los Angeles Lakers stelde dat de langszittende eigenaar in de NBA wat hem betreft niet langer een club zou mogen bezitten in de Amerikaanse basketbalcompetitie.