Roda JC probeert zaterdagavond tijdens de laatste speelronde te voorkomen dat het voor het eerst in haar bestaan degradeert uit de eredivisie.

De club uit Kerkrade heeft drie punten minder dan nummer zeventien NEC, dat in de Amsterdam Arena aantreedt tegen landskampioen Ajax.

Roda JC moet in Deventer winnen van Go Ahead Eagles en hopen dat NEC verliest van Ajax om alsnog als nummer zeventien deel te nemen aan de promotie-/degradatiewedstrijden.

Als beide clubs in punten gelijk eindigen, geeft het doelsaldo de doorslag en dat is nu iets in het voordeel van Roda JC.

Roda JC speelt al sinds 1973 onafgebroken in de hoogste afdeling en is een van de vijf clubs (naast FC Utrecht, Ajax, PSV en Feyenoord) die nog nooit degradeerde uit de eredivisie.

In 2009 en 2013 ontsnapte Roda JC aan degradatie. In beide jaren redden de Limburgers het vege lijf in de nacompetitie.                  

Vierde plaats

Tijdens de laatste speelronde wordt ook beslist welke club als vierde eindigt en zich daarmee rechtstreeks kwalificeert voor de derde voorronde in de Europa League.

PSV bezet momenteel die belangrijke vierde plaats en neemt het zaterdag in Eindhoven op tegen NAC Breda. Ook nummer vijf Vitesse en nummer zes sc Heerenveen maken nog kans op de vierde plek, maar zijn wel afhankelijk van een misstap van de Eindhovenaren.

Vitesse gaat op bezoek bij FC Utrecht en Heerenveen treedt in Waalwijk aan tegen RKC.

Datzelfde RKC stevent af op deelname aan de promotie-/degradatiewedstrijden. De Brabanders hebben drie punten minder dan NAC en bovendien een veel minder doelsaldo dan de provinciegenoot.

Alle negen wedstrijden in de laatste speelronde in de eredivisie beginnen zaterdag om 18.45 uur.

Van der Luer: 'De gunfactor is weg bij Roda JC'

Overzicht: Gevolgen klasseringen in eredivisie

Ajax mogelijk slechtste kampioen sinds driepuntensysteem