Het gaat totaal niet goed met de voorbereidingen van de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro. 

''Het is dramatisch. Zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt'', zei John Coates, vice-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dinsdag in Sydney.

''Het is nog erger dan bij de Spelen in Athene in 2004. Het IOC heeft een speciale commissie geformeerd die moet proberen om de zaak te versnellen. Maar de situatie is kritiek.''

Volgens Coates zijn er geen alternatieven. ''Er is geen plan B. We gaan naar Rio. We zijn zeer bezorgd over de situatie, maar we moeten ervoor zorgen dat het gaat lukken. We kunnen hier niet van weglopen.''

 Het grootste probleem volgens het IOC zijn de enorme vertragingen bij de bouw van stadions.

Noodklok

Enkele weken geleden luidden de olympische sportbonden al de noodklok.

"Met de infrastructuur kunnen we flexibel zijn, maar niet als het gaat om de stadions. En juist daar is de situatie nijpend. Zelfs op plaatsen waar ze vinden dat ze op schema lopen, mis ik het gevoel voor urgentie", aldus een verklaring.

De sportbonden maken zich vooral zorgen over de oplevering van een groot complex in Deodoro, in het noorden van Rio. De bouw van de stadions waar acht sporten plaatsvinden is nog niet eens begonnen.

Van Rijsselberghe

Vier maanden geleden klaagde de Nederlandse olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe over het smerige water in de baai van Rio, waar de surf- en zeilwedstrijden gehouden zullen worden.

''Het ligt er vol met plastic, met dode huisdieren, meubels. Ik vind het echt zorgwekkend. Het ziet er vies uit, ook door de groene alg'', zei hij onder meer.

Deze zomer is Brazilië gastheer van het WK voetbal. Ook de voorbereidingen op dit toernooi hebben veel vertraging opgelopen. Nog steeds zijn alle stadions niet klaar.