FC Barcelona heeft maandag zijn steun uitgesproken voor Dani Alves, die zondag in de uitwedstrijd tegen Villarreal een banaan toegeworpen kreeg door supporters van de thuisploeg.

"FC Barcelona wil zijn volledige steun en solidariteit uitspreken voor onze speler Dani Alves na de beledigingen van een deel van het publiek in El Madrigal op zondagavond", schrijft de Catalaanse club in een statement op de eigen website.

"FC Barcelona herhaalt zijn steun voor de boodschap van de UEFA over respect en 'Nee tegen Racisme' en spoort alle clubs aan om te blijven vechten tegen deze plaag in het voetbal, wat elke aanval op een sporter vanwege zijn ras is."

Alves reageerde zelf nog humoristisch op het racistische wangedrag van de supporters van Villarreal. De Braziliaan pakte vlak voordat hij een corner ging nemen de banaan op en nam een hap van het stuk fruit.

Villarreal heeft direct na de wedstrijd de actie van zijn fans veroordeeld. "Dat is een stap in de goede richting om dit gedrag voorgoed uit de stadions te bannen", stelt Barcelona.

Neymar

Op maandag lieten ook verschillende voetballers hun steun blijken aan Alves, onder wie zijn ploeg- en landgenoot Neymar. De aanvaller verspreidde via social media een foto waarop hij en zijn zoontje poseren met een banaan. Daarbij plaatste de aanvaller de spottende tekst 'Wij zijn allemaal apen'.

Ook onder meer Sergio Aguëro, Moussa Dembélé, Nacer Chadli en Dries Mertens poseerden daarna ook met de gele vrucht.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter reageert maandag eveneens op het incident in Villarreal. "Wat Dani Alves zondag moest tolereren, is schandelijk", twittert de Zwitser. "We moeten gezamenlijk vechten tegen alle vormen van racisme. Bij het WK zal er zero tolerance zijn."

Alves eet banaan voordat hij hoekschop neemt