Bernie Ecclestone zou de Engelse belasting voor een bedrag van maar liefst 1,5 miljard euro hebben ontdoken. Dat meldt het BBC-programma Panorama dat maandagavond wordt uitgezonden.

De Britse belastingautoriteiten (HMRC) zouden Ecclestone negen jaar lang hebben onderzocht en uiteindelijk in 2008 een schikking hebben getroffen ter waarde van 12 miljoen euro.

De 83-jarige baas van de Formule 1 ontkent de aantijgingen van Panorama maandag in gesprek met The Guardian.

Volgens Ecclestone was de 12 miljoen euro geen schikking om het onderzoek van de HMRC af te kopen, maar ging het om het bedrag dat hij nog schuldig was aan de belasting.

"De HMRC onderzoekt je en als ze dan iets verkeerds vinden, zeggen ze: 'dit is fout en je moet dit bedrag betalen', en dan betaal je dat."

Liechtenstein

De zaak draait om de tv-rechten van de Formule 1 die Ecclestone in 1995 in zijn bezit kreeg.

De Engelsman deed die vervolgens over aan zijn toenmalige vrouw Slavica. Zij stalde ze op haar beurt in een fonds in belastingparadijs Liechtenstein en verkocht de bezittingen met grote winst, zonder er in Engeland belasting over te moeten betalen.

Zolang Ecclestone zelf dit fonds niet heeft opgezet of beheerd heeft, is het legaal en hoefde hij er geen belastingen over te betalen.

Omgekocht

De uitzending van Panorama komt voor Ecclestone op een ongelukkig moment.

De Brit stond afgelopen donderdag ook al voor de rechtbank in München omdat hij een medewerker van de Bayerische Landesbank voor ruim 30 miljoen euro zou hebben omgekocht toen hij namens investeringsmaatschappij CVC Capital voor 600 miljoen euro een aandelenpakket van de Formule 1 overnam.

De bankier Gerhard Gribkowsky nam het smeergeld aan, maar betaalde er geen belasting over. Hij werd in 2012 veroordeeld tot 8,5 jaar celstraf.