De basketballers van de Los Angeles Clippers hebben zondag vlak voor en tijdens het duel met de Golden State Warriors in de play-offs van de NBA geprotesteerd tegen uitspraken van eigenaar Donald Sterling.

Afgelopen weekeinde doken er geluidsopnamen op waarin te horen is dat Sterling zijn vriendin opdraagt niet met 'zwarte mensen' op de foto te gaan. Dit naar aanleiding van een foto van de vrouw met NBA-legende Magic Johnson die ze op Instagram had gezet.

Ze zou ook geen Afro-Amerikanen mogen meenemen naar wedstrijden van de club van de 80-jarige eigenaar.

Tijdens de warming-up droegen de spelers van de Clippers als protest hun shirt binnenstebuiten. Zo was de clubnaam niet zichtbaar. Gedurende de wedstrijd hadden ze zwarte sokken aan.

De spelers van de Clippers hadden zaterdag drie kwartier overleg gevoerd over mogelijke acties. "Het is niet moeilijk om voor Sterling te spelen", aldus sterspeler Chris Paul. "We spelen voor onszelf en voor elkaar."

Obama

De NBA heeft aangekondigd een onderzoek te doen naar de opnames. President Barack Obama van de Verenigde Staten noemde Sterlings uitspraken 'ongelooflijk kwetsend en racistisch'.

Yahoo Sports bericht maandag dat Magic Johnson geïnteresseerd is om de Clippers over te nemen van Sterling. De voormalig vedette van stadsgenoot Los Angeles Lakers stelde zondag op tv-zender ABC al dat de langszittende eigenaar in de NBA wat hem betreft niet langer een club zou mogen bezitten in de Amerikaanse basketbalcompetitie.

Johnson is samen met een groep rijke investeerders, de Guggenheim Partners, al eigenaar van honkbalclub Los Angeles Dodgers.

De Clippers gingen zondag hard onderuit tegen Golden State Warriors (118-97). Daardoor is de stand in de play-offs weer gelijk (2-2).

Wizards en Trail Blazers dicht bij volgende ronde play-offs