Simon Gerrans heeft zondag de honderdste editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Hij was in de straten van Ans de sterkste in de sprint.

De Australiër verwees Alejandro Valverde naar een tweede plaats en Michal Kwaitkowski eindigde als derde. Tom-Jelte Slagter was de beste Nederlander op de zesde plaats. Gerrans zorgde voor de eerste Australische winst in de Waalse klassieker.

Al na twaalf kilometer sloegen zes renners een gat met het peloton: Pirmin Lang, Michel Knoch, Jaco Venter, Matteo Bono, Pieter Jacobs en de Nederlander Marco Minnaard.

Het zestal kreeg bijna zestien minuten voorsprong voordat teams als Omega Pharma-QuickStep, Belkin en Europcar renners aan kop van het peloton zetten om de voorsprong terug te brengen.

Toen de klimmetjes van Côte de Wanne en Côte de Stockeu zo’n honderd kilometer voor de finish opdoemden ging het tempo van de grote groep flink omhoog.

Slachtoffers

De versnelling vergde al snel slachtoffers. Andy Schleck en Joaquim Rodriguez stapten af en Jurgen Van den Broeck bleef op hangen en wurgen in het peloton. En na een valtpartij lag ook wereldkampioen Rui Costa vroeg uit de wedstrijd.

Op de Côte de la Redoute viel de kopgroep uit elkaar. Na de klim reden alleen Bono en Venter nog aan de leiding. Het peloton reed gecontroleerd omhoog. Alleen Giant-Shimano-renner Warren Barguil probeerde weg te komen, maar die aanval bleek weinig succesvol.

Het duurde diep tot in de finale tot de favorieten zich van voren lieten zien. Pas op de laatste klim, de Saint-Nicolas, opende de Italiaan Giampalo Caruso de aanval. Hij kreeg landgenoot Domenico Pozzovivo met zich mee. Lang leek het erop dat de Italianen gingen uitmaken wie ‘La Doyenne’ ging winnen.

Laatste kilometer

Binnen de laatste kilometer werden de Italianen pas teruggepakt. Daniel Martin, de winnaar in 2013, leek op het juiste moment naar het achterwiel van Caruso te springen. Hij kwam echter ten val in de laatste bocht en zijn kansen waren verkeken.

Valverde en Gerrans sprongen weg uit de groep en de Australiër bleek de snelste in de sprint na ruim 260 kilometer. Voor Kwiatkowski was de derde plaats het maximaal haalbare.

Mollema: 'Mis power in eindsprint'

Slagter: 'Sneu voor Daniel Martin'

Gerrans dankt ploeg na winst Luik-Bastenaken-Luik