Hekkensluiter Roda JC gaat volgende week ook de laatste speelronde van de eredivisie in met drie punten achterstand op de nummer zeventien NEC. Beide ploegen verloren zondag. NAC is zo goed als veilig.

Roda leed thuis tegen FC Groningen een 1-2 nederlaag, ondanks een voorsprong bij rust. NEC werd in De Goffert in de tweede helft weggespeeld door FC Twente: 2-5. NAC speelde thuis met 1-1 gelijk tegen de nummer zestien RKC.

Roda heeft nu 26 punten en een doelsaldo van -26, terwijl NEC 29 punten en een doelsaldo van -28 heeft. De Limburgers spelen volgende week bij Go Ahead Eagles, terwijl de Nijmegenaren naar kampioen Ajax moeten.

NAC houdt drie punten voorsprong op provinciegenoot RKC en heeft een beter doelsaldo (-9 om -17), waardoor de Waalwijkers zich klaar lijken te kunnen maken voor de play-offs om promotie en degradatie. Ook de nummer zeventien van de eredivisie zal daarin moeten uitkomen. 

Roda-Groningen

Roda JC kwam al heel snel op voorsprong met hulp van de tegenstander. Timo Letschert, die het seizoen begon bij Groningen, zette voor en Hans Hateboer schoot in zijn eigen doel: 1-0.

De Limburgers, die weer konden beschikken over de spitsen Krisztián Németh en Berry Powel, speelden een prima eerste helft, maar verloren na rust al snel het initiatief.

In de 54e minuut trok Richairo Zivkovic met een mooie actie de stand gelijk. De spits was tot dan toe amper in het spel betrokken, maar hij nam de bal na een pass van Tjaronn Chery mooi aan, kapte zijn tegenstander uit en schoot binnen in de korte hoek.

Even later werd het nog erger voor Roda. Filip Kostic, die ook niet echt in de wedstrijd zat, maakte op aangeven van Lorenzo Burnet de 1-2.

Twintig minuten voor tijd kreeg Groningen-aanvoerder Maikel Kieftenbeld nog de rode kaart na een harde tackle, maar de tien man van coach Erwin van de Looi hielden stand in de slotfase.

NEC-FC Twente

De wedstrijd tegen FC Twente kon niet beter beginnen voor NEC, want binnen een minuut schoot Geoffrey Castillion op aangeven van Kevin Conboy de 1-0 binnen na matig verdedigen van de ploeg van Michel Jansen.

Na een klein halfuur kwamen de bezoekers op gelijke hoogte. Youness Mokhtar chipte de bal het strafschopgebied in naar Kyle Ebecilio, die Lasse Nielsen uitkapte en makkelijk zijn zesde doelpunt van het seizoen kon binnen schieten.

Na rust besliste Twente het duel binnen vijf minuten. Eerst zette Wout Brama, die recent zijn rentree maakte na lang blessureleed, de Tukkers met een prachtige knal van de rand van de zestien op 1-2.

Vlak daarna maakt Dusan Tadic in drie minuten twee treffers, zijn veertiende en vijftiende goals van het seizoen. Een kwartier voor tijd vond Jesús Corona op aangeven van Tadic ook nog het net: 1-5.

In de slotfase scoorde Alireza Jahanbakhsh nog tegen voor NEC, een doelpunt dat wellicht nog belangrijk zou kunnen zijn met het oog op het doelsaldo 

NAC-RKC

Het duel tussen NAC en RKC brandde pas diep in de tweede helft los. Sander Duits zette de de ploeg van Erwin Koeman op gelijke hoogte en maakte daarmee de openingstreffer van Jordy Buijs ongedaan, waarmee hij een ware Waalwijkse storm ontketende.

De druk op NAC was in het laatste kwartier immens, maar de ploeg hield stand, doordat Romeo Castelen enkele grote kansen miste en een kopbal van Evander Sno voor de lijn werd weggehaald. RKC moet zodoende in de laatste wedstrijd in elk geval winnen van sc Heerenveen en hopen dat NAC dik verliest bij PSV.

Beide ploegen lieten in de beginfase duidelijk zien waarom zij zo lang in onzekerheid verkeren over hun eredivisiebestaan. Bij gebrek aan goede kansen wendde NAC zich na zo'n twintig minuten tot scheidsrechter Bas Nijhuis, die geen strafschop wilde geven voor een lichte overtreding van Sno op Uros Matic.

De leidsman had even later toch zijn aandeel in Bredaas succes. Hij kende NAC een vrije trap toe op dertig meter van het doel van RKC, waarna Buijs voor het hoogtepunt van de eerste helft zorgde. De middenvelder gaf de bal een slinger richting doelman Arjan van Dijk, die te laat in de hoek lag om de openingstreffer te voorkomen.

De supporters die de korte reis vanuit Waalwijk hadden gemaakt, hadden lang weinig te vieren, tot Duits met een mooi afstandsschot gelijkmaakte. Hoewel NAC daarmee op de rug lag, verzuimde RKC de winnende treffer te maken.

Tomasson weigert handdoek in de ring te gooien