Chris Froome heeft Luik-Bastenaken-Luik aan zich voorbij laten gaan. De Brit van Team Sky verscheen zondag niet aan de start van de klassieker.

Froome heeft problemen met zijn luchtwegen. Volgens de ploegleiding is de infectie waarmee hij kampt niet ernstig en is Froome uit voorzorg aan de kant gehouden.

"Het gaat om een milde infectie in de borst. Na onderzoek vanochtend hebben we besloten hem niet te laten rijden. Dat geeft de grootste kans op herstel voor de Ronde van Romandië", aldus de dokter van Team Sky, Richard Freeman.

Froome, de Tour-winnaar van 2013, zou zondag zijn enige voorjaarsklassieker rijden. Luik-Bastenaken-Luik viert zondag haar honderdjarig jubileum.

Betancur

Naast Froome is ook de Colombiaan Carlos Betancur niet van start gegaan. De renner van AG2R heeft last van een keelontsteking.

Er doen zondag dertien Nederlanders aan Luik-Bastenaken-Luik mee. De Ier Daniel Martin schreef de klassieker vorig jaar op zijn naam. Dit jaar zijn de Belg Philippe Gilbert en de Spanjaard Alejandro Valverde de topfavorieten.

Gelijk na de start ontstond er een kopgroep van zes renners. Pirmin Lang, Michel Koch, Jacobus Venter, Matteo Bono, Pieter Jacobs en Marco Minnaard hadden al snel een ruime voorsprong op het peloton.

Volg hier de liveticker van Luik-Bastenaken-Luik

Alles wat u moet weten over Luik-Bastenaken-Luik