Ajax is in competitieverband al 49 jaar ongeslagen in Almelo. Zondag kunnen de Amsterdammers op bezoek bij Heracles voor de vierde keer op rij kampioen worden.

De formatie van coach Frank de Boer heeft aan een gelijkspel of een zege genoeg om de 33e titel in de clubhistorie veilig te stellen op de 33e speeldag.

Zelfs bij een nederlaag kan Ajax zich kronen tot kampioen, mits Feyenoord in Rotterdam punten laat liggen tegen SC Cambuur.

Op 21 februari 1965 ging Ajax in eredivisieverband voor het laatst onderuit in Almelo. Heracles zegevierde die dag met 1-0 dankzij een treffer van Hennie van Nee.

De Amsterdammers spelen zondag voor de zestiende keer in de eredivisie op kunstgras. Ze verloren geen van de vorige vijftien wedstrijden (dertien zeges, twee remises) op een synthetische ondergrond.

Feyenoord

Feyenoord stelt zondag met een overwinning op SC Cambuur de tweede plaats veilig. Deze plek geeft recht op deelname aan de voorronde van de Champions League.

FC Twente is de enige andere club die nog kans maakt op de tweede plek. De Tukkers, die een achterstand van vier punten hebben op Feyenoord, gaan op bezoek bij nummer zeventien NEC.

Het is de laatste thuiswedstrijd van Ronald Koeman als Feyenoord-coach. De oefenmeester kondigde enkele maanden geleden al zijn vertrek aan.

Roda JC

In de onderste regionen heeft Roda JC een zege nodig om er zeker van te zijn in elk geval niet zondag al te degraderen. De hekkensluiter ontvangt FC Groningen, dat bijna zeker is van deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

Roda JC heeft drie punten minder dan NEC. Het is de derde keer in zes seizoenen dat de Limburgers verwikkeld zijn in een degradatiestrijd; in 2009 en 2013 kroop Roda JC door het oog van de naald.

Ook bij het duel tussen NAC Breda en RKC Waalwijk staat er veel op het spel. Nummer vijftien NAC verdedigt een voorsprong van drie punten op nummer zestien RKC. De clubs die volgende week als zestiende en zeventiende eindigen, zijn veroordeeld tot promotie-/degradatieduels, de nummer achttien degradeert rechtstreeks.

De complete 33e speelronde van de eredivisie wordt zondag afgewerkt. Alle negen wedstrijden beginnen om 14.30 uur.

Sigthorsson: 'Het ging met ups en downs'