De spelers van FC Barcelona hebben zaterdag als eerste het condoleanceregister voor Tito Vilanova getekend. 

Lionel Messi en al zijn ploeggenoten, onder wie Ibrahim Afellay, kwamen zaterdagochtend in Camp Nou bij elkaar om de overleden oud-trainer van de club te herdenken.

Vilanova, die de Catalaanse topclub vorig seizoen als hoofdtrainer naar de landstitel leidde, overleed vrijdag op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. 

De voetballers zetten net als de leden van de technische staf en directeur Andoni Zubizarreta allemaal hun naam in het condoleanceregister dat in Camp Nou is geopend.

Vervolgens hielden ze een minuut stilte voor een grote foto van Vilanova.

Moelijke tijd

''Dit is een moeilijke tijd voor de hele voetbalwereld, maar vooral voor de mensen die dicht bij hem stonden'', zei aanvoerder Carles Puyol. ''Tito was een groots mens, een voorbeeld voor velen. Tot de laatste dag heeft hij gevochten.''

Na het eerbetoon voor Vilanova gingen de spelers het trainingsveld op. Met Afellay in de selectie gaat Barcelona zondag op bezoek bij Villarreal.

Voor aanvang van die competitiewedstrijd wordt een minuut stilte gehouden en de spelers zullen rouwbanden dragen. De clubleiding kondigde zaterdag drie dagen van rouw af.

Minuut stilte

De dood van Vilanova heeft de hele voetbalwereld geschokt. Tal van clubs, trainers en grote spelers hebben hun medeleven betuigd aan de familie van de oud-trainer.

Bij de Duitse competitiewedstrijd tussen Bayern München en Werder Bremen werd ook een minuut stilte gehouden voor Vilanova. De Catalaan werkte jarenlang als assistent van Pep Guardiola, de huidige coach van Bayern.

Reacties op overlijden Vilanova: 'Zullen hem nooit vergeten'