Het Orange Cycling Team van onder anderen Michael Boogerd praat de komende tijd met diverse bedrijven over mogelijke sponsoring. De oud-renner is met Erik Breukink, Jean-Paul van Poppel en Michael Zijlaard aan het initiatief begonnen.

"We zijn met een aantal bedrijven in gesprek en hopen dat er snel duidelijkheid komt", aldus Boogerd tegen NU.nl. De vier mannen wisselen het bezoeken van bedrijven af en overleggen regelmatig over de voortgang middels conference calls.

Boogerd verwacht dat de sponsors zich na een paar gesprekken niet meteen aandienen. "In 2009 wilde ik een continentale ploeg opstarten en heb ik twintig gesprekken gevoerd, maar daar is niks uitgekomen. Het zegt dus weinig."

Vorige week is de ploeg een website gestart om onder de wielerfans draagvlak te creëren. "We willen het volk achter ons krijgen en denken nog altijd dat het mogelijk is om een compleet Nederlandse topteam te formeren."

In eerste instantie moet het team uit Nederlandse talenten gaan bestaan. "We zouden reuzetrots zijn als dat lukt. Misschien kunnen we dat uitbouwen, want mijn droom is om aan de grote wedstrijden mee te doen met dit team."

Azijnpissers

Diverse wielerteams hebben de afgelopen jaren moeite om sponsors te vinden, maar toch denkt Boogerd een goede kans te maken. "Wij zitten natuurlijk in andere bedragen. We denken dat er zo'n 3 tot 3,5 miljoen euro nodig is. Hopelijk willen Nederlandse bedrijven daar in stappen."

"Natuurlijk zijn er azijnpissers die denken dat het niet gaat lukken, maar wij willen het heel graag. Het is ook niet zo dat we falen als het niet lukt, het is een poging. Bovendien zijn de eerste reacties goed. Iedereen vindt het plan leuk en dat is de basis voor samenwerking."

Boogerd vreest niet dat bedrijven bang zijn om met hem in zee te gaan vanwege zijn dopingverleden. "Er zijn voldoende mensen die dat hebben en werkzaam zijn in de wielersport. Daarnaast heb ik zelf contact gezocht met de UCI. Er komen bij mij geen lijken meer uit de kast."

Belkin en Giant

De bestaande profteams Belkin en Giant-Shimano reageren positief op de plannen van Boogerd en consorten. "Wij hebben een goede methode laten zien om talent te ontwikkelen, maar een extra kweekvijver is altijd welkom. Voor de jeugd is het prettig om meer kansen te hebben. Hoe breder, hoe beter", aldus Richard Plugge, manager van Belkin.

Teambaas Iwan Spekenbrink van Giant ziet wel ruimte voor een Nederlandse formatie op pro-continentaal niveau. "Met Belkin als Nederlandse ploeg en wij als iets internationalere formatie heb je ongeveer anderhalf Nederlands team in de Word Tour. Dan zou dit naast de KNWU-opleidingsploeg passen in het algehele wielerplaatje in Nederland."

Spekenbrink denkt dat het klimaat voor wielerploegen om een sponsor te vinden steeds gunstiger wordt. "Het verleden is erkend en steeds beter uit te leggen. Helaas is het nog wel crisis en gaan mensen niet zomaar geld uitgeven. Toch is de achterstand die we hadden op andere sporten verkleind. Deze ploeg zou zeker van toegevoegde waarde kunnen zijn."