Rafael Nadal verkeert in een grote vormdip. Net als vorige week in Monte Carlo strandde de nummer één van de wereld vrijdag in Barcelona al in de kwartfinale.

Nadal moest in drie sets buigen voor landgenoot Nicolas Almagro: 6-2, 6-7 (5) en 4-6. De nummer twintig van de wereldranglijst zorgde op het Catalaanse gravel voor een enorme stunt door de achtvoudig kampioen te verslaan.

Nadal is al jarenlang een klasse apart in Barcelona. De afgelopen negen jaar won de Spanjaard liefst acht keer het ATP-toernooi. Alleen in 2010, toen hij vanwege een blessure ontbrak, wist Fernando Verdasco de dominantie van Nadal te doorbreken.

De 27-jarige gravelspecialist moest vrijdag tegen Almagro een unieke nederlaag incasseren in Barcelona. De voorgaande tien ontmoetingen tussen de twee Spanjaarden waren allemaal door Nadal gewonnen, waaronder de finale van vorig jaar in Barcelona.

Corretja

De laatste keer dat Nadal in de Catalaanse stad verloor, was in 2003 toen hij als zestienjarige met een wildcard werd toegelaten tot het toernooi. Nadal boog toen in de tweede ronde voor landgenoot Alex Corretja. Sindsdien volgden louter overwinningen.

Almagro maakte vrijdag eerst een einde aan een reeks van 44 gewonnen sets door Nadal in Barcelona en sloeg vervolgens in de derde set brutaal toe.

De 28-jarige speler uit Murcia knokte zich eerst terug van een 3-1-achterstand, brak vervolgens op 4-4 de service van Nadal (op 'love' zelfs) en werkte in de tiende game twee breakpoints weg. Almagro benutte tot slot zijn tweede matchpoint en boekte zodoende de meest verrassende zege uit zijn carrière.

Nadal was vorige week in Monte Carlo in de kwartfinale al uitgeschakeld door een andere landgenoot, David Ferrer.