Dex Elmont en Kim Polling zijn vrijdag in Montpellier Europees kampioen judo geworden. Anicka van Emden pakte brons.

Elmont, die voor het eerst in zijn loopbaan Europees kampioen werd, was in de finale van de klasse tot 73 kilogram te sterk voor de Fransman Ugo Legrand, de nummer vier op de wereldranglijst. Na zo'n twee minuten gooide de 30-jarige Nederlander zijn tegenstander op zijn rug: ippon.

Elmont had al twee EK-medailles op zijn erelijst. In 2009 pakte hij zilver in Tbilisi, drie jaar later werd het brons in Tsjeljabinsk.

Eerder op de dag was Elmont al te sterk voor de Est Kunter Rothberg, de Tsjech Vaclav Sedmidubsky, Rustam Orujov uit Azerbeidzjan en in de halve finale moest ook de Hongaar Miklos Ungvari eraan geloven. Alleen Rothberg eindigde niet op zijn rug.

Polling

Kim Polling won eveneens het goud. De partij in de finale tegen Laura Vargas-Koch was al na acht seconden afgelopen. De nummer één van de wereld had weinig tijd nodig om de Duitse op haar rug te gooien en won op ippon.

De titelverdedigster, Polling was vorig jaar de sterkste in Boedapest, domineerde in de halve finale ook al tegen Maria Bernabeu Avomo uit Spanje. Eerst scoorde de 23-jarige Nederlandse al een waza-ari en na twee minuten won ze op ippon na aftikken van haar opponente.

Topfavoriete Polling maakt de hele dag al indruk in de klasse tot 70 kilogram. Ze begon haar toernooi door de Italiaanse Valeria Ferrari na anderhalve minuut overtuigend op de rug te gooien en in de kwartfinale raakte de Zwitserse Juliane Robra in de houdgreep.

Van Emden

Van Emden won brons door de Oostenrijkse Hilde Drexler te verslaan. Beide judoka's konden weinig klaarspelen, waardoor de partij op straffen werd beslist. Drexler kreeg er drie, terwijl de Nederlandse er maar twee kreeg.

Het is voor de 27-jarige Rotterdamse haar tweede EK-medaille in de klasse tot 63 kilogram. In 2011 was ze goed voor zilver. Ook veroverde ze in 2013 brons bij de WK.

Van Emden was tot de strijd om het brons veroordeeld, omdat ze in de halve finale vrij kansloos verloor van Clarisse Agbegnenou uit Frankrijk. Met nog minder dan een minuut op de klok gooide de titelverdedigster haar opponente vol op haar rug: ippon.

"Ik ben hier heel blij mee! Tegen Agbegnenou zat het er niet in, dus dan moet ik tevreden zijn met brons. En dat ben ik", zei de Nederlandse.

Van Emden won eerder op de dag haar eerste partij op ippon van Emma Barkeling en schaarde zich onder de laatste vier door de Oostenrijkse Kathrin Unterwurzacher te verslaan.