Lance Armstrong vindt dat er alsnog winnaars moeten worden aangewezen voor de Tour de France-edities tussen 1999 en 2005.

De Amerikaan moest zijn zeven zeges in de belangrijkste wielerronde inleveren nadat het Amerikaanse antidopingagentschap USADA hem eind 2012 in een lijvig rapport ontmaskerde als dopingzondaar.

De organisatie van de Tour besloot in samenspraak met de internationale wielerunie UCI om geen andere winnaars aan te wijzen.

"Waarschijnlijk ben ik de verkeerde persoon om het te zeggen, maar het is een fout en een gebrek aan respect voor de sport om de erelijst zeven jaar leeg te laten", vertelt Armstrong aan het Amerikaanse Outside Online.

Smerig

De 42-jarige Texaan, die begin 2013 bekende dat hij al zijn eindzeges in de Tour dankte aan verboden prestatiebevorderende middelen, zou zichzelf naar voren schuiven als potentiële winnaar. In de ogen van Armstrong was hij zeker niet de enige renner die aan de doping zat.

"Ik maak mezelf er misschien niet populair mee, maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik die wedstrijden heb gewonnen. Het was gewoon een smerige periode. Vraag het anders aan de jongens met wie ik heb gereden, ik denk dat ik hun antwoord wel weet."

Armstrong weet niet wat zijn erfenis zal zijn voor het wielrennen. "Meer dan vijftien jaar was ik in staat om ergens controle over uit te oefenen, nu is dat voorbij, heb ik het niet meer in de hand. Ik moet nu gewoon een goede vader zijn, ik weet ook niet wat de toekomst zal brengen."