Michael Phelps heeft indruk gemaakt bij zijn rentree. De 28-jarige zwemmer eindigde donderdag achter Ryan Lochte als tweede bij de 100 meter vlinderslag tijdens de Arena Grand Prix in Mesa, Arizona.

Phelps noteerde een tijd van 52,13, waarmee hij iets trager was dan meervoudig olympisch kampioen Lochte (51,93), die de een na snelste tijd van het jaar zwom.

Met zijn tijd zwom Phelps meteen al onder de limiet van 54,79 voor deelname aan de Amerikaanse kampioenschappen van later dit jaar. 

"Ik vind het nooit leuk om te verliezen, maar ik heb gedaan wat ik wilde", aldus Phelps. "Dat was een tijd rond de 52 zwemmen. Buiten dat ik het slechtste keerpunt ooit heb gemaakt, heb ik het goed gedaan. Het was erg leuk."

Impuls

Lochte is blij met de terugkeer van Phelps. Hij onthulde ook te hebben gedacht aan stoppen, maar de terugkeer van Phelps geeft hem een nieuwe impuls. "We halen het beste in elkaar naar boven.''

"Tijdens de warming-up zag ik al dat het goed zat met hem'', keek Phelps' coach Bob Bowman terug. "Hij heeft zich nu gekwalificeerd. We gaan eens kijken wat deze weg ons verder nog gaat brengen.''

Genieten

Woensdag, voorafgaand aan zijn comeback na twintig maanden afwezigheid, stelde Phelps dat hij vooral wil genieten tijdens zijn tweede zwemleven.

"Ik heb geen contracten getekend, ik doe dit voor niemand. Ik doe dit omdat ik het zelf graag wil."

Phelps won een recordaantal van achttien gouden medailles in zijn olympische loopbaan.