Rafael Nadal heeft donderdag weer een stap gezet naar zijn negende eindzege in het ATP-toernooi van Barcelona. De nummer één van de wereld had in de derde ronde weinig te duchten van de Kroaat Ivan Dodig: 6-3, 6-3.

Nadal gaf halverwege de eerste set nog een break voorsprong weg, maar uitzicht op meer kreeg Dodig niet. De Kroaat, nummer 37 op de wereldranglijst, kwam direct weer op achterstand en liep ook in het tweede bedrijf achter Nadal aan.

De titelverdediger plaatste zich binnen een uur en 23 minuten voor de kwartfinales. Daarin speelt hij tegen zijn landgenoot Nicolas Almagro, een herhaling van de finale van vorig jaar.

Almagro versloeg in een Spaans onderonsje Fernando Verdasco (6-3 6-3), de enige die sinds 2005 de heerschappij van Nadal in Barcelona doorbrak.Nadal ontbrak dat jaar wegens blessureleed.

Almagro nam met zijn zege revanche op Verdasco, die hem eerder deze maand nog versloeg in de finale van het toernooi in Houston.

In de onderste helft van het speelschema, waar de als tweede geplaatste David Ferrer al was weggevallen, verraste Marin Cilic met een zege op Tommy Robredo. De Kroaat was zijn Spaanse opponent in een partij met drie lange sets uiteindelijk in de beslissende tiebreak de baas: 7-5 6-7 (3) 7-6 (5).