Manchester United heeft manager David Moyes ontslagen. Dat maakte de Engelse topclub dinsdagochtend bekend.

Clubicoon Ryan Giggs, op zijn veertigste nog steeds actief als speler, neemt voorlopig de taken over van de 50-jarige Schot, zo meldt United op de clubsite. De middenvelder uit Wales fungeerde tot dusver al als een van de assistenten van Moyes.

De voormalig manager van Everton is slachtoffer van de tegenvallende resultaten. Titelverdediger United staat met nog vier competitieduels te gaan slechts zevende in de Premier League.

Afgelopen zomer tekende Moyes nog een zesjarig contract bij de club, waar hij de legendarische Alex Ferguson opvolgde. Die stond maar liefst 26 jaar aan het roer in Manchester.

Door een clausule in zijn contract zou United Moyes 'slechts' één jaarsalaris hoeven meegeven omdat de ploeg dit seizoen naast Champions League-voetbal grijpt. In een kort statement op de clubsite wordt de manager bedankt voor ''zijn harde werk, eerlijkheid en integriteit''.

Volgens de BBC moeten de assistenten Steve Round en Jimmy Lumsden ook vertrekken, maar mogen keeperstrainer Chris Woods en oud-speler Phil Neville voorlopig blijven.

Van Gaal

Louis van Gaal geldt volgens Britse media als topfavoriet om Moyes definitief op te volgen. Van Gaal vertrekt na het komende WK als bondscoach van het Nederlands elftal en heeft altijd gezegd nog graag in de Premier League te werken.

Jürgen Klopp wordt ook al enige tijd genoemd als kandidaat bij 'The Mancunians', maar de 46-jarige coach van Borussia Dortmund laat dinsdag aan The Guardian weten dat hij niet van plan is naar Manchester te verhuizen.

"ManUnited is een geweldige club met geweldige fans. Maar mijn verbintenis met Borussia Dortmund is niet te verbreken", stelt de Duitser.

Diego Simeone (Atletico Madrid) en Laurent Blanc (Paris Saint-Germain) worden in Engelse media ook getipt als kanshebbers voor de baan op Old Trafford.

Eindstation

Moyes bereikte met United nog wel de kwartfinales van de Champions League. Daarin werd de equipe uitgeschakeld door Bayern München. In de eigen competitie presteerde de ploeg sinds zijn aantreden zeer wisselvallig. In de FA Cup was de derde ronde het eindstation.

Afgelopen zondag verloor United, dat spits Robin van Persie al enige weken mist door een blessure, met 2-0 van uitgerekend Moyes' ex-club Everton.

In totaal had de Schot in 295 dagen 51 wedstrijden de leiding bij de twintigvoudig kampioen. United verloor vijftien van die duels, speelde er negen gelijk en won er 27.

Overzicht: De tien ontslagen managers in de Premier League

Van Gaal favoriet bij bookmakers als opvolger Moyes

Foto's: Het rampjaar van Moyes bij United