PEC Zwolle-coach Ron Jans noemde de 5-1 zege op Ajax in de bekerfinale 'dikverdiend'.

"Dit kun je niet beseffen", meldde Jans na afloop tegen FOX Sports. "We begonnen goed, maar toen werd het duel stilgelegd wegens het vuurwerk dat de fans gooiden."

Vlak voordat de wedstrijd voor de tweede keer (en nu veel langer) werd onderbroken kwam Ajax op voorsprong.

"Die bal van Van Rhijn zat er aardig in", aldus Jans. "Toen de wedstrijd stil lag, was het lang onzeker wat er zou gebeuren. Gelukkig reageerden we daarna goed. We waren dodelijk effectief."

Europa League

Door de zege hoeft PEC Zwolle pas in de vierde voorronde van de Europa League in te stromen.

"We beginnen pas op 21 augustus in plaats van medio juli. We kunnen dus een normale voorbereiding draaien", telde Jans zijn zegeningen. "Ik hoop op AC Milan."

Jans besefte ook dat PEC Zwolle historie had geschreven. "Deze dag kan in het rijtje met de 'Slag bij Nieuwpoort'. Ik hoop dat onze boot maandag bij de huldiging niet zinkt."

Door de zege op Ajax strijdt PEC Zwolle begin augustus ook om de Johan Cruijff Schaal. De winnaar van de landstitel is dan de opponent in de Amsterdam Arena.

Fernandez

Guyon Fernandez had met twee doelpunten een groot aandeel in de bekerwinst van PEC Zwolle.

De Feyenoord-huurling kon de overmacht van PEC bijna niet geloven. "Vanaf het moment dat we voor stonden, was ik iedere minuut aan het aftellen. Misschien kwam dat vuurwerk ons wel goed uit."

PEC overklast Ajax in door vuurwerk ontsierde finale

De Boer vindt gedrag Ajax-fans bij bekerfinale 'schandalig'

Van Oostveen: 'Gaan er alles aan doen om daders te straffen'