De Memphis Grizzlies hebben zich maandagavond als laatste club geplaatst voor de play-offs in de NBA.

De formatie van coach Dave Joerger rekende in een rechtstreeks duel af met de Phoenix Suns, de laatste overgebleven concurrent voor de achtste plaats in de Western Conference: 97-91.

In het US Airways Center in Phoenix hadden de Suns in het eerste kwart weinig in te brengen tegen de bezoekers. Phoenix nam het heft hierna in handen en begon met een gelijke stand aan het laatste kwart. Daarin heerste Memphis weer.

Met 32 punten was Zach Randolph het meest productief namens de Grizzlies, Markieff Morris noteerde 21 punten voor de Suns.

De Grizzlies bereikten vorig seizoen finale van de Western Conference. Daarin werd het met 4-0 verslagen door San Antonio Spurs, deze jaargang mogelijk tegenstander in de eerste ronde van de play-offs.

Deelnemers

Eerder plaatsten San Antonio Spurs, Oklahoma City Thunder, Los Angeles Clippers, Houston Rockets, Portland Trail Blazers, Golden State Warriors en Dallas Mavericks zich vanuit de Western Conference voor de play-offs.

De deelnemers uit de Eastern Conference aan het naseizoen zijn Indiana Pacers, Miami Heat, Toronto Raptors, Chicago Bulls, Brooklyn Nets, Washington Wizards, Charlotte Bobcats en Atlanta Hawks.

De reguliere competitie in de NBA duurt tot en met woensdag. Zaterdag gaan de play-offs van start.

Miami Heat

Miami Heat leed zijn grootste nederlaag van dit seizoen. De kampioen van vorig jaar verloor op bezoek bij Washington Wizards met 114-93.

Heat riep de afstraffing wel een beetje over zichzelf af door zijn sterspelers LeBron James en Chris Bosh uit de ploeg te houden. Trevor Ariza van de Wizards kon nu uitgroeien tot de topscorer van de wedstrijd met 25 punten.

De nederlaag betekent ook dat de Heat als tweede zal eindigen achter Indiana Pacers in de Eastern Conference en dus niet als 'topseed' de play-offs ingaat. Dit betekent dat de Pacers in een mogelijke serie tegen de ploeg uit Miami het thuisvoordeel zal hebben.