Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker en Maud van der Meer hebben zich zaterdag tijdens de series van de 100 meter vrije slag bij de Swim Cup in Eindhoven eenvoudig geplaatst voor de halve finales.

De Zweedse Sarah Sjöström was de snelste in de series van de 100 meter vrije slag (54,15). Heemskerk was met een vierde tijd de beste Nederlandse (54,68).

Kromowidjojo, Heemskerk en Dekker zwommen allen onder de limiet voor de EK langebaan in Berlijn, maar waren al geplaatst voor de Europese kampioenschappen.

Ook Van der Meer voldeed al eerder aan de eis (54,93) voor deelname aan de Europese eindronde in de hoofdstad van Duitsland.

Dekker is deze week goed in vorm. Donderdag noteerde ze al een nieuw persoonlijk record op de 100 meter vlinderslag. De Nederlandse moest in die finale haar meerdere erkennen in Sjöström die in Eindhoven ook al de 50 meter vrij won door Kromowidjojo te verslaan.

Verlinden

Joeri Verlinden kwalificeerde zich als snelste voor de finale 100 vlinderslag, die zaterdagavond rond 19.30 op het programma staat.

Met een tijd van 52,69 bleef de 26-jarige Limburger, die bij de Swim Cup zijn rentree maakt na lang blessureleed, net boven de limiet (52,52) voor de EK in Berlijn in augustus.

Sharon van Rouwendaal leek in de series van de 200 meter vlinderslag even het Nederlands record van Conny van Bentum uit 1988 (2.12,33) te gaan bedreigen, maar de 20-jarige Nederlandse kwam met 2.13,08 uiteindelijk bijna een seconde tekort.

Zaterdagavond kan de in Frankrijk trainende zwemster in de finale de belegen toptijd nog een keer gaan aanvallen, net als de EK-limiet van 2.12,14.