Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakt zich net als de olympische sportbonden zorgen over de voorbereidingen voor de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

"Tijd voor actie", meldde voorzitter Thomas Bach tijdens een vergadering van het uitvoerend comité in Belek.

De voorzitters van achttien verschillende sportbonden luidden eerder deze week de noodklok. Ze klaagden dat de organisatie van de Spelen zich niet aan de afspraken houdt en dat de voorbereidingen enorme vertraging hebben opgelopen.

Sommige bestuurders suggereerden zelfs dat het IOC een plan B moet overwegen. "Dat is veel te prematuur, in dit stadium", aldus een woordvoerder van het IOC in gesprek met AP.

"We hebben het niet over een plan B. Het is wel zo dat elke dag cruciaal is, de klok tikt door. We geloven echter nog steeds dat Rio goede Spelen kan organiseren, mits er nu actie wordt ondernomen."

Progressie

Het organisatiecomité van Rio 2016 voerde woensdag overleg met het uitvoerend comité en kwam na afloop daarvan met een verklaring. "We weten precies wat er nog moet gebeuren. Elke dag boeken we progressie. We weten zeker dat het fantastische Spelen worden."

De sportbonden maken zich vooral zorgen over de oplevering van een groot complex in Deodoro, in het noorden van Rio. De bouw van de stadions waar acht sporten plaatsvinden is nog niet eens begonnen.

Bach verstrekte geen details over de actie die het IOC zal ondernemen, maar kondigde wel aan dat er verschillende task forces naar Rio zullen worden gestuurd om de voortgang in de gaten te houden.