Golfer Joost Luiten begint donderdag aan zijn eerste grote uitdaging van dit seizoen. De huidige nummer 45 van de wereld moet rond 19.30 uur Nederlandse tijd de baan op bij de US Masters, de eerste van de vier majors dit seizoen.

Luiten is na Reinier Saxton (2009), Rolf Muntz (1991) en Gerard de Wit (1962, 1963, 1964) pas de vierde Nederlander die deelneemt op de legendarische baan in Augusta

Luiten zou meteen voor een unicum kunnen zorgen. Als de 28-jarige golfer de cut overleeft, is hij de eerste Nederlander die ook op de laatste twee dagen van de Masters van de partij is. Op basis van zijn eerdere resultaten moet Luiten in staat worden geacht de schifting te overleven. 

De Bleiswijker veroverde vorig jaar op het KLM Open in Zandvoort zijn derde titel op de European Tour en is uitgegroeid tot een van de betere Europese spelers. Hij wordt niet voor niks gevolgd door Paul McGinley, de captain van het Europese Ryder Cup-team. 

Moeilijke baan

De moeilijke baan en het sterke deelnemersveld maken het halen van de cut op de Masters wel tot een loodzware opgave.

Van de Nederlanders die acte de presence gaven op de Augusta National, kwam De Wit nog het dichtst bij kwalificatie voor het slotweekeinde.

De in 1988 overleden golfer kwam in 1962 met een totaal van 150 slagen over de eerste twee ronden één slag tekort om in het toernooi te blijven en was toeschouwer toen Arnold Palmer twee dagen later zijn derde Masters-titel veiligstelde

Woods

Hoewel de baan er als altijd prachtig bijligt en de verwachtingen net zo hooggespannen zijn als in voorgaande jaren, is de Masters 2014 toch anders dan de voorgaande negentien edities.

Voor het eerst sinds zijn debuut in Augusta in 1995 is Tiger Woods er niet bij. De viervoudig Masters-kampioen en nummer één van de wereld moet de eerste major van het seizoen vanwege een rugblessure aan zich voorbij laten gaan.