HILVERSUM - David Lynn kan naar de kapper. Hij heeft zijneerste golftoernooi op de Europese Tour gewonnen, het KLM Open. De-jarige Engelsman legde voor elke putt een oude munt met KoninginVictoria op de greens als balmerker en werd Koning Victoria vanHilversum. Zijn loon 200.000 nieuwe euromunten.

David Lynn met de lange blonde manen boog in de laatste rondeeen achterstand van drie slagen op de 33-jarige linkshandigeRichard Green om in een triomf met drie voorsprong. De saaieAussie, leider na de tweede en de derde ronde, lag op de laatstedag overhoop met zijn zenuwen en eindigde voor de derde keer ditjaar als gedeeld tweede. De Ier Paul McGinley haalde Green nog in.

Derksen

Beste Nederlander van een legertje tegenvallende landgenotenbleek uiteindelijke Robert-Jan Derksen op de gedeelde 28e plaats.De 30-jarige prof uit Nijmegen deed vijftien slagen meer dan dekampioen die Maarten Lafeber opvolgde. De uittredende kampioenmiste na twee ronden de cut en brak gefrustreerd één van zijnstokken in tweeën.

Lynn

Bijgeloof en mazzel, maar ook veel training in putten, brachtenDavid Lynn uiteindelijk waar hij na tien jaar tussen de profs ookeens wilde komen: aan de top. Dit jaar moest het gebeuren. Hij zei:"Ik laat mijn haar groeien, net zo lang tot ik ben gehuldigd alskampioen."

Hilversum zou het domein worden van de lange Brit die voor deeerste afslag 153e stond in het Europese klassement. Het KLM Opennieuwe stijl viel hem ten deel. Hij kreeg de beker van hoogste baasLeo van Wijk en klom naar de 22e positie. "De laatste dagen heb ikmet tranen in de ogen van geluk gespeeld."

Porselein

Maar voor het zover was moest er iets ergs gebeuren. Vorige weekbij het Scandinavian Masters verloor David Lynn zijn balmerker. Hetwas een stukje porselein van Wedgwood uit zijn woonplaatsStoke-on-Trent dat hij zijn gehele profloopbaan gebruikte.

Lynn vond het verlies vreselijk, maar zijn vader schonk hem eenvervangend stukje materiaal. Een oude munt uit zijnprivé-verzameling met de beeltenis van de Engelse koninginVictoria. Een week later kraaide hij victorie. Of hij de muntblijft gebruiken is de vraag.

"Een soldaat heeft de eerstewereldoorlog overleefd met deze munt in zijn zak. Hij brengt dusecht geluk. Maar mijn sponsor heeft een nieuwe van Wedgwood voormij klaarliggen. Ik heb de komende twee weken vrij en zal er goedover nadenken."

KLM Open

Het KLM Open, niet zo sterk bezet door het bescheidenprijzengeld van 1,2 miljoen euro, kreeg een groot winnaar die eengrote score neerzette: 264 slagen (-16) met een slotronde van 66waarin hij zich spectaculair langs de leider vocht.

De Nederlanders vielen tegen. Maarten Lafeber was uit vorm en zoook Rolf Muntz. Robert-Jan Derksen open slecht. Hoopgevend was hetoptreden van de jonge amateurs. De 14-jarige Floris de Vries maaktediepe indruk. Jammer dat het net buiten de schifting viel. DeVries, pupil van John Balvert, is een van de talenten vanNederland. Volgend jaar kan hij twee kansen krijgen: naast het KLMOpen komt er ook het Rotterdam Internationaal Open.