NIJMEGEN - Het bestuur van de Samenwerkende Organisaties Voetbalsupporters (SOVS) heeft geen moeite met de mogelijke invoering van een digitale clubkaart. Eerstedivisieclub FC Den Bosch wil het fraudebestendige systeem, inclusief vingerafdruk, op korte termijn invoeren in het nieuwe stadion.
SOVS

"We ondersteunen elk project dat het vandalisme van een relatief klein aantal mensen in en buiten de stadions bestrijdt", liet SOVS-voorzitter Ger van Os maandag weten. "Ik vraag me echter af of het systeem met een vingerafdruk wel zo waterdicht is als nu wordt beweerd."

Trucs

"Er zullen altijd weer trucs komen om de persoonlijke controle te omzeilen. Ook lijkt me de landelijke invoering van alle apparatuur nogal duur."

Toegangscontrole


FC Den Bosch

"Dankzij lasertechniek is de informatie binnen eentiende van een seconde beschikbaar. De huidige clubkaart, die door Jan of Piet simpel kan worden geruild, valt daarbij in het niet."

Proefproject

Kersten benadrukte maandagochtend dat het om een proefproject gaat. De KNVB is op de hoogte gesteld van het experiment, maar heeft geen organisatorische of financiële betrokkenheid. "We volgen het project met de nodige interesse", aldus een woordvoerder van de voetbalbond.

"In deze tijden is elk veiligheidsexperiment het proberen waard. In binnen- en buitenland houden we de ontwikkelingen rond de stadioncontrole nauwlettend in de gaten. Daarom heeft ook het project bij FC Den Bosch onze aandacht."

Zowel FC Den Bosch als de KNVB zet nog wel vraagtekens bij de gevolgen voor de privé-situatie van de stadionbezoekers. Het afnemen van vingerafdrukken kan op basis van de huidige wet op de privacy niet zomaar verplicht worden gesteld voor iedere toeschouwer. Volgens SOVS-voorzitter Van Os kan een speciale voetbalwet in dat geval uitkomst bieden.

Stadionverbod

"Een half jaar geleden, in verkiezingstijd, hadden de politici hun mond vol over een voetbalwet naar Engels voorbeeld", schamperde hij. "Nu hoor je er helaas niemand meer over. Een meldingsplicht voor supporters met een stadionverbod en een identificatieplicht voor elke stadionbezoeker maakt het mogelijk zowel binnen als buiten het stadion het geweld een halt toe te roepen."

Van Os: "We moeten ook niet roomser dan de paus willen zijn met de huidige wet op de privacy. Als we met één vingerafdruk van elke toeschouwer het plezier en de rust bij een voetbalwedstrijd sterk kunnen vergroten, moeten we dat vooral doen."