De olympische sportbonden maken zich grote zorgen over de voorbereidingen voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

De organisatie houdt zich niet aan afspraken en loopt enorm achter op schema, hebben voorzitters van achttien verschillende bonden aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten weten.

De problemen zijn op sommige locaties zo groot dat het IOC een plan B moet overwegen, vindt Francesco Ricci Bitti, de voorzitter van de vereniging van de olympische sportbonden. "Het is zeer ernstig. Er is een organisatiecomité met goede mensen, maar zonder de capaciteiten om met deze problemen om te gaan."

Ricci Bitti wijst met de beschuldigende vinger vooral richting de Braziliaanse overheid. "We moeten nu in actie komen, want als we nog zes maanden naar de inactiviteit van de overheid gaan kijken, wordt de situatie nog ernstiger", zegt de Italiaan. "Het organisatiecomité doet zijn best, maar krijgt te weinig steun van de overheid."

Vertragingen

Het grootste probleem ligt volgens Ricci Bitti bij de enorme vertragingen bij de bouw van stadions. "Met de infrastructuur kunnen we flexibel zijn, maar niet als het gaat om de stadions. En juist daar is de situatie nijpend. Zelfs op plaatsen waar ze vinden dat ze op schema lopen, mis ik het gevoel voor urgentie."

Brazilië kampt ook voor de organisatie van het WK voetbal van komende zomer met flinke problemen. Met nog enkele maanden te gaan zijn nog steeds niet alle stadions opgeleverd.

"Toch is dat een ander verhaal", vindt Ricci Bitti. "Bij het WK gaat het uiteindelijk in elke stad om een stadion en een hotel. Rio heeft veel meer problemen."