Mercedes had de Formule 1 waarschijnlijk verlaten als de koningsklasse van de autosport de 2,4 liter V8-motor niet had ingeruild voor V6 turbomotoren.

Dat zegt Thomas Weber, lid van de raad van bestuur van Mercedes' moederbedrijf Daimler, in gesprek met de BBC.

"Vermoedelijk waren we uit de Formule 1 gestapt. We voerden pittige discussies in de raad van bestuur", aldus Weber. “En het was steeds moeilijker om uit te leggen waarom atmosferische motoren nog werden gebruikt."

"De grote uitdaging voor de toekomst is om zuinig en efficiënt met energie om te springen. Met de nieuwe reglementen loopt de Formule 1 weer voorop in die ontwikkeling en gebeurt er wat nodig is: efficiënt brandstofgebruik en een verbrandingsmotor die wordt gecombineerd met een hybride gedeelte."

Porsche

Weber begrijpt de kritiek op het zachte geluid die de nieuwe motoren produceren. "Maar ik denk dat mensen er vanzelf aan wennen. Ook personenauto's schakelen over op turbomotoren, straks klinkt een Porsche net zo. We moeten het publiek de komende tijd bewijzen dat de Formule 1 hetzelfde is gebleven."

Mercedes is uitstekend begonnen aan het 'V6-tijdperk'. Nico Rosberg won de openingsrace in Australië en Lewis Hamilton schreef de Grand Prix van Maleisië en Bahrein op zijn naam.