Gerard Kemkers heeft van de Noorse schaatsbond meer bedenktijd gekregen om al dan niet in te gaan op de aanbieding om bondscoach te worden van de nationale ploeg.

"Kemkers heeft ons om meer tijd gevraagd en wij hebben aan dat verzoek voldaan", zegt de voorzitter van de Noorse bond, Rune Gerhardsen tegenover VG.

De oud-coach van TVM is dan ook de absolute eerste keus voor de Scandinaviërs, die zeer teleurstellend presteerden bij de afgelopen Olympische Spelen van Sotsji.

Gerhardsen is dan ook niet onder de indruk van de eis die de huidige coach, Jarle Pedersen. De trainer wil voor Pasen weten of zijn eind april aflopende contract verlengd wordt.

"Dat is nieuw voor mij. Maar we willen Kemkers en wachten eerst af wat zijn antwoord wordt", zegt Gerhardsen.

Mailwisseling

Kemkers was de afgelopen jaren trainer van onder meer Sven Kramer en moet vanwege het stoppen van TVM op zoek naar een nieuwe werkgever voor zichzelf en de overige rijders. De Groninger benadrukt dat er van een daadwerkelijk aanbod vanuit Noorwegen nog geen sprake is.

"Iedereen heeft het over een aanbod, maar er is helemaal geen sprake van een aanbod. Ik heb alleen een oriënterende mailwisseling met de Noorse bond gehad'', verduidelijkt Kemkers, die ook nog een vervolg overweegt als coach van voormalig TVM-rijders Koen Verweij en Ireen Wüst.

"Bij een doorstart zou Antoinette de Jong daar ook bij moeten komen. Deze groep spreekt enorm aan en ik zie het sowieso als verplichting om ze weer op weg te helpen en niet zomaar achter te laten. Het is één van mijn drie opties.​"

De 47-jarige Kemkers gaat in ieder geval geen sabbatical nemen. "Dat zit niet in de aard van het beestje. De enige optie zou zijn om collega's het seizoen te laten starten en dat ik dan zelf later instroom. Ik ga in ieder geval geen overhaaste beslissingen nemen.''